Gojković: Bez žena nema razvoja i napretka

Izvor: Blic, 02.Mar.2015, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković: Bez žena nema razvoja i napretka

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas na konferenciji "Parlamentarke jugoistočne Evrope" da Narodna skupština smatra snaženje žena i rodnu ravnopravnost bitnim ciljevima i poručila da bez žena nema ni razvoja ni napretka.

Gojković je navela da je 2000. godine u Narodnoj skupštini Republike Srbije bilo samo 20 narodnih poslanica, dok ih danas ima 84, što je više od trećine ukupnog broja narodnih predstavnika.

Kako je navela, to parlament >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije svrstava ispred parlamenata zemalja u regionu ali i nekih zemalja članica EU.

- Na petom smo mestu u Evropi i na visokom 23. mestu u svetu - istakla je Gojković dodajući da su žene na poziciji predsednika parlamenta i generalnog sekretara, a takođe i da su predsednice u osam od ukupno 20 skupštinskih odbora.

- Bilo nam je potrebno mnogo truda, rada i entuzijazma da bi tek počelo da se govori o rodnoj ravnopravnosti - rekla je Gojković i poželela uspešan rad konferencije porukom "Zajedno smo jače".

Ona je naglasila da bi rad trebalo da bude još jedan važan korak u pravcu ravnopravnosti i osnaženju uloge žena u političkom životu zemalja jugoistočne Evrope.

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović istakla je da bez žena nema razvoja, a ni napretka. Citirajući poruku iz knjige o rodnoj ravnopravnosti, Mihajlović je poručila: "Varate se ako mislite da ćemo biti ikebane".

Mihajlović je naglasila da žene više neće sedeti u ćošku, već će preuzeti život u svoje ruke, kako bi se što brže išlo u svim pravcima vezanim za rodnu ravnopravnost.

Kako je objasnila, daleko od toga da nije mnogo urađeno, ali svakako predstoji još puno posla, jer nije u redu da žene u Srbiji budu marginalizovane, da više od polovine njih bude nezaposleno, da sporije napreduju u karijeri, ali i da budu žrtve porodičnog i partnerskog nasilja.

- Upravo ova konferencija je jedan od prelomnih trenutaka kada možemo da se dogovorimo i krenemo brže u ostvarivanje ciljeva - poručila je Mihajlović.

Govoreći o učešću žena u političkom životu, ona je rekla da su podaci dobri i da se za parlament može reći da je mesto na kome je urađeno mnogo, ne samo zakonima, već i drugim instrumentima kojima je obezbeđeno da sada više od trećine žena budu polanice.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Žene neće biti ikebane"

Izvor: RTS, 02.Mar.2015

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je na konferenciji "Parlamentarke jugoistočne Evrope" da Narodna skupština smatra snaženje žena i rodnu ravnopravnost bitnim ciljevima i poručuje da bez žena nema ni razvoja ni napretka. Žene neće biti ikebane, dodaje ministarka Zorana...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.