Izvor: B92, 13.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica zločina u Goraždevcu

Goraždevac, Priština, Beograd -- Još nisu otkrivene osobe koje su u Goraždevcu kod Peći pre četiri godine ubile dvoje i ranile četvoro dece. Tadić kritikuje UNMIK

U crkvi Preveste Bogorodice u Goraždevcu kod Peći danas je održan pomen Ivanu Jovoviću (19) i Panteliji Dakiću (12), koji su pre četiri godine ubijeni hicima iz automatskog oružja dok su se kupali u reci Bistrici. Pomenu su prisustvovali rodbina i prijatelji ubijenih. Niko od predstavnika vlasti iz Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a ni kosovskih Srba nije bio prisutan.

Podsetimo, Jovović i Dakić ubijeni su 13. avgusta 2003. hicima iz automatskog oružja, a Đorđe Ugrenović, Bogdan Bukumirić, Marko Bogićević i Dragana Srbljak teško su povređeni. Portaprol Kosovske policijske službe Veton Eljšani pozvao je sve koji mogu da pomognu u rasvetljavanju tog slučaja da se jave nadležnima.

Eljšani je rekao da je u istrazi saslušano 75 svedoka, da je pretreseno 100 kuća, u kojima je nađeno sedam komada oružja, ali da niko nije mogao biti doveden u vezu s napadom u Goraždevcu.

Odgovorni za napad na decu koja su se kupala u reci, 500 metara od centra sela, nisu nađeni i pored obećanja tadašnjeg komesara UNMIK-policije Štefana Felera da će "prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice dece". Ubice nisu nađene i pored nagrade od milion evra, koju je UNMIK ponudio.

Predstavnik sela Mirko Srbljak danas je rekao da svi u Goraždevcu žale što ubice nisu pronađene i izražavaju zabrinutost što mučko ubistvo, Pantelije i Ivana, nerasvetljeno i posle četiri godine, polako pokriva zaborav.

Majka ubijenog Ivana, Spasenija Jovović, izjavila je da joj je svakim danom sve teže jer, umesto da ženi sina, dolazi mu na pomen.

"Bezbednost u Goraždevcu je loša, živimo u albanskom okruženju, moj najmlađi sin, koji ima 18 godina, ne izlazi nigde. Od kada se desilo ovo ubistvo, moja porodica živi u velikom strahu", rekla je ona.

Otac ubijenog Pantelije, Milisav, izrazio je nezadovoljstvo što niko od političara iz Srbije, ali ni sa Kosova i Metohije, danas nije prisustvovao pomenu u Goraždevcu.

"Jako mi je žao što se sve ovo ovako desilo i što ubice nisu ni dan danas uhapšene. To je pokazatelj da policija i UNMIK ne rade dobro svoj posao", rekao je on.

Tadić: Kosovo nespremno za demokratiju

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je zabrinut i oštro je osudio UNMIK i privremene kosovske institucije što ubistva Jovovića i Dakića i ranjavanje četvoro dece u Goraždevcu ni posle četiri godine nisu rasvetljeni, a ubice nisu privedene pravdi.

"Nedopustivo je da se ni posle četiri godine ne znaju imena ubica koji su ispalili rafal na dečake dok su se kupali na reci", saopštio je Tadić.

On je pozvao lidere Albanaca na Kosovu i Metohiji da se angažuju u rasvetljavanju tog zločina i da spreče širenje ekstremizma u svojim redovima kako bi se prekinulo sa ubistvima, zastrašivanjem, paljenjem kuća i imovine Srba i drugih nealbanaca na Kosovu.

Tadić je ocenio da je nerešavanje ovog zločina još jedan dokaz da društvo na Kosovu i Metohiji nije spremno da bude demokratsko niti multietničko.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.