Godišnjica ubistva srpske porodice Zec u Zagrebu 1991.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2022, 11:59

Godišnjica ubistva srpske porodice Zec u Zagrebu 1991.

Danas se navršava 31 godina od ubistva tročlane srpske porodice Zec u Zagrebu, za čija brutalna ubistva niko nije odgovarao.

U noći između 7. i 8. decembra 1991. zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je na pragu svoje kuće na Trešnjevici. Njegovu ženu Mariju i ćerku Aleksandru ubice su odvezle na Sljeme gde su ih likvidirali, a tela zatrpali smećem.

SNV: Komemoracija povodom godišnjice od ubistva porodice Zec

Povodom 31 godine od ubistva tročlane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << srpske porodice Zec u Zagrebu, za koje niko nije odgovarao, Antifašistička liga Hrvatske i Srpsko narodno vijeće (SNV) održaće danas komemoraciju, saopšteno je iz SNV-a.

Komemoracija će biti održana u 18.00 časova kod Adolfovca na Sljemenu, lokalitetu gde su u noći između 7. na 8. decembra 1991. godine ubijene devojčica Aleksandra i njena majka Marija Zec.

Iz SNV navode da ni nakon 31 godine na mestu njihovog ubistva ne postoji obeležje.

Najavljeno je da će na komemoraciji govoriti gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Zbog ubistva uhapšeni su Munib Suljić, Siniša Rimac, Igor Mikola, Nebojša Hodak, Snježana Živanovic. Iako su priznali zločin bez prisutva advokata Sud je ocenio da je njihovo priznanje pribavljeno na nezakonit način i oni su oslobođeni.

Likvidirani Mihajlo Zec je bio poslovođa u mesari Križevčanka na početku Petrinjske ulice u Zagrebu. Poznavali su ga mnogi u Zagrebu i neke od ubica je poznavao od ranije. Osim Mihajla, u kući je te noći bila i njegova supruga Marija (36), deca Aleksandra (12), Dušan (10) i Gordana (7).

Ubice su Mihajlu i Mariji saopštili da će pretražiti njihovu kuću i oduzeti oružje koje poseduje, pošto je Mihajlo bio strastveni lovac. Iako nisu imali nijedan valjan dokument za upad u kuću i pretres, sve vredno što su našli, zlato i novac, uzeli su.

Kada je Mihajlo pokušao da se objasni sa njima zahtevajući da vrate uzeto, jedan od njih, Siniša Rimac, je ispred kuće u njega ispalio nekoliko metaka. Mihajlo je bio na metu mrtav.

Kad je čula pucnjavu na ulici, Mihajlova supruga izašla je da vidi šta se događa, a za njome je istrčala i ćerka Aleksandra. Ubice u uniformama su ih pokupili i ubacili u vozilo, dok je preostalo dvoje dece, Dušan i Gordana, spavalo.

Sutradan, 8. decembra, u Zavodu za Sudsku medicinu i kriminalistiku obavljena je obdukcija Mihajla Zeca. O samom događaju se nije mnogo pričalo, a nakon nekoliko dana privedeni su Munib Suljić, Igor Mikola, Nebojša Hodak, Siniša Rimac i Suzana Živanović. Svi oni su bili pripadnici rezervnog sastava policije pod komandom Tomislava Merčepa.

Tek šest dana kasnije, 13. decembra, uhapšeni su priznali ubistvo Mihajla, kao i supruge Marije i ćerke Aleksandre na Sljemenu.

Telo majke pronađeno je sa šest rana od metka, od kojih su tri bile na glavi, dok je Aleksandrino telo pronađeno sa vezanim rukama, povezom na očima i tri metka u glavi.

Niko od učesika u ovom brutalnom zločinu nije odgovarao, jer zbog, kako je tada saopšteno, proceduralnih grešaka njihovo priznanje ponovljeno kod istražnog sudije nije se moglo koristiti u sudskom postupku.

Munib Suljić, Igor Mikola i Siniša Rimac ipak su osuđni 2005. godine, ali zbog ubistva nepoznatog muškarca.

Preživeloj deci, Dušanu i Gordani Zec, Hrvatska je 2004. isplatila jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 200.000 evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.