Godišnjica tuzlanske kolone

Izvor: B92, 15.Maj.2011, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica "tuzlanske kolone"

Banjaluka -- U Tuzli će biti obeleženo 19 godina od pogibije vojnika JNA koji su ubijeni 15. maja 1992. tokom povlačenja vojnih jedinica iz tog grada u BiH ka Srbiji.

Organizator godišnjice stradanja vojnika u "tuzlanskoj koloni" je Odbor vlade RS za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Na Brčanskoj malti, gde se zločin i desio biće organizovan skup povodom 19 godina od pogibije vojnika JNA, biće položene ruže na mesto gde se zločin desio, a predviđeno je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bude održan i verski pomen.

Venci će biti položeni i na spomen obeležju u Bijeljini, gde je sahranjeno više vojnika koji su poginuli u "tuzlanskoj koloni".

Prema podacima kojima raspolažu vlasti RS, utvrđeno je da je u napadu na kolonu JNA stradalo ukupno 200 vojnika, od kojih je 59 ubijeno, dok su

ostali bili ranjeni ili zarobljeni.

Ni za zločine u "tuzlanskoj koloni" niko nije odgovarao. U Beogradu je vođen proces protiv Ilije Jurišića, koji je osuđen pre skoro dve godine na 12 godina zatvora, ali ta presuda je prošle godine ukinuta.

Tužilaštvo BiH objavilo je u decembru 2009. godine da je prekinulo istragu protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića i drugih u slučaju "tuzlanska kolona".

Haški istražitelji, koji su 2003. godine predmet "Tuzlanska kolona" ustupili Sudu BiH, zaključili su da ima dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv devet osoba, a za četiri osobe dali su oznaku "A", što znači da je na osnovu dostavljenih dokaza utvrđeno da postoji krivično delo ratnog zločina i dovoljno dokaza da se te osobe procesuiraju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.