Godišnjica sumraka čovečnosti - za Dobrovoljačku niko ne odgovara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Maj.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica sumraka čovečnosti - za Dobrovoljačku niko ne odgovara

SARAJEVO - Za ratni zločin počinjen u maju 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici još niko nije odgovarao iako su dokazi protiv tadašnjih najviših muslimanskih zvaničnika i vođa "zelenih beretki" i paravojnih muslimanskih jedinica u Sarajevu dostavljeni tužilaštvima u Hagu i u Sarajevu.

Trećeg maja 1992. godine, u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu pripadnici "Zelenih beretki", "Patriotske lige" i druge paravojne muslimanske jedinice napale su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kolonu JNA koja je na osnovu prethodno postignutog dogovora sa muslimanskim vrhom, napuštala taj grad. U tom je ubijeno 42, a ranjena 73 pripadnika tadašnje JNA, dok ih je 215 zarobljeno.

I počinioci i žrtve snimljeni za TV

Bezbedan izlazak vojne kolone tadašnje JNA iz Sarajeva garantovao predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović, koga su nakon napada na vojnike JNA na sarajevskom aerodromu, pripadnici JNA bili zadržali da bi lično obezbedio da se pripadnici JNA izvuku iz muslimanskog okruženja.

U tim pregovorima učestvovao je tadašnji komandant Druge vojne oblasti general Milutin Kukanjac, komandant UNPROFOR-a general Luis Mekenzi, član Predsedništva BiH Ejup Ganić i sam Izetbegović, koji je bio zadržan u kasarni JNA u Lukavici.

Kakva je to bila garancija, svedoče očevici masakra nad pripadnicima JNA. Pripadnici "zelenih beretki" i drugih paravojnih muslimanskih jedinica su u Dobrovoljačkoj ulici zaustavili kolonu vojnih vozila u Sarajevu, koja se povlačila prema Lukavici, otvarali vrata i pucali u oficire i vojnike JNA.

Događaj je snimala i tadašnja sarajevska televizija. Video zapisi nedavno su ekskluzivno emitovani i u filmu "Mesto zločina" u produkciji "Srna filma" sa Pala u kome su prikazana i autentična svedočenja učesnika tih dešavanja, uključujući i tadašnjeg komandanta UNPROFOR-a kanadskog generala Luisa Mekenzija.

Napad na vojnu kolonu , koja je krenula iz komande Druge vojne oblasti u sarajevskom naselju Bistrik, desio u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, tek po prolasku vozila u kojima su bili Izetbegović i generali Kukanjac i Mekenzi.

Svi znaju, a suda - nema

Iako dokazi postoje, nadležni pravosudni organi Haškog tribunala, kao i Suda Bih nikako da podingu optužnice protiv lica koja su odgovorna za ubijanje, zarobljavanje i maltretiranje vojnika JNA i civila, koji su se sa njima izvlačili iz Sarajeva. Za zločin u Dobroovljačkoj ulici, prema podacima MUP RS, tereti se 15 lica, osumnjičenih da su planirali ili učestvovali u ubijanju 42, ranjavanju 73 i zarobljavanju 215 pripadnika tadašnje JNA.

Vlasti RS ranije su dostavili haškom tribunalu dokaze protiv Alije Izetbegovića, Ejupa Ganića i Stjepana Kljujića, koji su bili članovi Predsednistva tadašnje jugoslovenske republike BiH.

Čitav spisak čeka pravdu

Iz tužilaštva Haškog tribunala je pre nekoliko godina potvrđeno da je istraga protiv Izetbegovića bila otvorena, ali je ona nakon njegove smrti obustavljena.

U izvodu krivične prijave MUP RS, dostavljenom tužilaštvu BiH, se navodi da su Ganić i Kljujić organizovali i naredili Mustafi Hajrulahoviću i Jusufu Pušini da 3. maja 1992. godine napadnu kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Istragu o ovom vodilo je i vojno tužilaštvo JNA, kasnije Vojske Jugoslavije, pa je kompletan predmet nakon ukidanja vojnih tužilaštava predat Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu, koji su ga prosledili Tužilaštvu BiH, koje je nadležno za ove zločine.

Pored Izetbegovića, Ganića, Kljujića, Pušine i Hajrulahovića, u toj krivičnoj prijavi, nalaze se i imena Hasana Efendića, Sefera Halilovića, Alije Delimustafića i drugih tadašnih visokih muslimanskih političkih, vojnih i policijskih funkcionera.

U znak sećanja na stradale vojnike i civile u Dobrovoljačkoj ulici sutra će na području Istočnog Sarajeva biti održan pomen u crkvi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.