Godišnjica obeležena i u Beogradu

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 01.Sep.2009, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica obeležena i u Beogradu

Beograd -- Polaganjem venaca ispred spomen-ploče Jugoslovensko-poljskoj ligi, u Beogradu je obeležena 70. godišnjica izbijanja Drugog svetskog rata.

Sedamdeseta godišnjica početka Drugog svetskog rata obeležena je i u Beogradu. Otpravnik poslova Ambasade Poljske Pavel Červinjski i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas položili su danas vence na spomen-ploču Jugoslovensko-poljske lige u centru Beograda.

Červinjski je podsetio da je u Uzun Mirkovoj ulici u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << delovao Centar u okviru Jugoslovensko-poljske lige koji je pomagao poljskim izbeglicama da se prebace u Francusku i na Bliski istok, u periodu od 1939. do 1941. godine.

On je rekao da je srpski narod, i pored pritisaka nemačkog izaslanika u Beogradu i nacističkih tajnih službi, Poljacima pružao podršku i finansijsku pomoć i dodao da je godišnjica napada Nemačke na Poljsku prilika za podsećanje na bliske veze dva naroda.

"Naša je dužnost da te događaje ne zaboravimo, pogotovo sada kada se u Evropi uzdižu pokreti i organizacije koji veličaju totalitarne režime, a u prestonicama nekih država, koje snose odgovornost za tragediju od pre 70 godina, postoje pokušaji da se falsifikuje istorija i opravdaju zločinci", istakao je Červinjski.

Đilas je rekao da su među narodima koji su najviše nastradali u Drugom svetskom ratu poljski i srpski narod i da se ne smeju zaboraviti ljudi koji su dve godine pomagali Poljacima da se spasu i prebace na druge teritorije, jer su mnogi od njih stradali, a među njima i Milan Popović, koji je vodio taj centar.

"Prijateljstrvo koje je tada postojalao između poljskog i srpskog naroda razvija se i dalje", izjavio je Đilas.

Središnja svečanost obeležavanja 70. godišnjice početka Drugog svetskog rata održava se u poljskom gradu Gdanjsku.

Više o tome možete pročitati u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.