Izvor: B92, 06.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica bombardovanja Beograda

Beograd -- Danas obeležena godišnjica bombardovanja Beograda koje su izveli avioni nacističke Nemačke 6. aprila 1941.

Predstavnici Ministarstva za rad, Skupštine Beograda i Udruženja Beograđana položili su danas vence na Kosančićevom vencu, gde su avioni nacističke Nemačke na današnji dan 1941. godine uništili zgradu Narodne biblioteke Srbije.

Slikar i književnik Mileta Prodanović rekao je na mestu srušene biblioteke da je II svetski rat bio rat protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << civilizacije. "Nije to bio samo pokušaj da se izbriše sećanje pojedinih naroda, to je bio pokušaj da se izbrišu i celi narodi. U tom velikom ratu ponovo smo videli da je spaljivanje knjiga samo uvod u spaljivanje ljudi. Lomače na trgovima na koje su građani donosili knjige koje su vređale njihova načela morala i poretka vrlo brzo su se transformisale u krematorijume", rekao je on.

Narodna biblioteka danas je moderna ustanova koja prati tehnološki razvoj i digitalizaciju. Upravnik Biblioteke Sreten Ugričić za B92 kaže da njihov Internet-sajt dnevno poseti 5.000do 6.000 ljudi, što ga čini najposećenijim sajtom neke kulturne ustanove u Srbiji.

"Narodna biblioteka je u poslednjih četiri, pet godina napravila ogroman pomak u ovoj novoj informatičkoj paradigmi. Tu smo potpuno ravnopravno, korak u korak, stali sa najnaprednijim i najbogatijim nacionalnim bibliotekama sveta, što dokazuje naše ravnopravno učešće u projektima kakav je Evropska biblioteka ili Svetska biblioteka pod rukovodstvom biblioteke Kongresa iz Vašingtona", kaže on.

Prilikom bombardovanja Narodne biblioteke Srbije izgorelo je 300.000 knjiga, fotografija, mapa i drugih vrednih dela.

Glavni gradski arhitekta Đorđe Bobić položio je vence kod fontane Vrelo života ispred palate Beograd i u porti Vaznesenjske crkve.

Zamenica gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović vence je položila na spomen-obeležje u Karađorđevom parku i u Aleji žrtava bombardovanja Beograda na Novom groblju.

Zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić vence je položio na Spomenik pilotima braniocima Beograda kod hotela Jugoslavija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.