Godinu dana „pisali” poslaničku zakletvu

Izvor: Politika, 04.Feb.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godinu dana „pisali” poslaničku zakletvu

Sudeći po radnoj verziji zakona o Narodnoj skupštini Srbije, koji treba da bude usvojen do 1. marta, bilo je potrebno godinu dana da bi se došlo do rešenja o zakletvi poslanika, počasnoj gardi ispred parlamenta i mirovanja mandata. To su, naime, jedine novine u odnosu na predlog koji su pre dve i po godine usaglasile sve poslaničke grupe, ali se on nikada nije našao na dnevnom redu skupštine.

I u toj verziji, koju je DSS kao svoju lane dostavio parlamentu, i u ovom sadašnjem radnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tekstu napravljena je kombinacija rešenja o radu parlamenta, pravima poslanika i odnosima sa drugim institucijama, koja su definisana Ustavom i poslovnikom o radu.

Oba dokumenta sadrže odredbe o budžetu i o imovini skupštine. Razlikuju se po tome što je radnom verzijom, koja je, kako kaže predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, podložna promenama, predviđeno da poslanici polažu zakletvu, da se ispred zgrade parlamenta na početku svakog redovnog zasedanja postrojava garda Vojske Srbije i što će narodni izabranici moći da „zamrznu” svoj mandat na šest meseci, a da ih za to vreme zameni stranački kolega.

Ni jedan ni drugi akt ne sadrže nikakve dodatne privilegije za poslanike. Pre svega, nema povlašćenih penzija, iako je baš o privilegovanom penzionisanju napisano najviše novinskih tekstova. Nijedan novinar, naravno, nije izmislio priče o penzijama. I pre i sada te „podatke” su novinarima, pa ko „zagrize”, dostavljali pojedini poslanici ili ministri. Predsednica parlamenta jedna je od malobrojnih parlamentaraca koja je javno priznavala da se razgovara i o poslaničkim penzijama i koja je, takođe javno, rekla da se od toga odustalo. „Penzije neće biti regulisane zakonom o skupštini, jer, nažalost, nije sada vreme za to, možda u budućnosti”, rekla je ona. Čini se da su, posle višegodišnjih „ispitivanja” javnog mnjenja preko dostavljanja poverljivih „podataka” medijima, konačno svi shvatili da privilegovane penzije, za sada, nemaju nikakvu šansu, iako takva rešenja postoje u većini svetskih parlamenta. Zakon o skupštini će zahvaljujući tome konačno biti donet.

M. Čekerevac

[objavljeno: 05/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.