Godinu dana od blokade SSP-a

Izvor: Politika, Fonet, 28.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godinu dana od blokade SSP-a

Od našeg stalnog dopisnika

Brisel, 28. aprila – Godinu dana posle potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i Evropske unije i njenih članica, 29. aprila prošle godine u Luksemburgu, nema novih nagoveštaja da će potpisani dokument konačno stupiti na snagu. Sporazum je u blokadi jer je uslovljen punom saradnjom Beograda sa Haškim tribunalom na čemu je insistirala Holandija.

Sledeći redovni godišnji izveštaj glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tužitelj tribunala Serž Bramerc podnosi Savetu bezbednosti UN u junu. Ukoliko ovoga puta bude napisao da Beograd u potpunosti sarađuje sa Hagom, postoji velika verovatnoća da će SSP biti odmrznut, iako su Holanđani naglašavali da njih izveštaj ne obavezuje već da odlučuju samostalno, odnosno u nacionalnom parlamentu. Druga mogućnost za odmrzavanje sporazuma jeste da Mladić i Goran Hadžić budu uhapšeni.

Srbija je prošle godine, ubrzo po potpisivanju SSP-a, uhapsila Stojana Župljanina, jednog od četvorice preostalih haških optuženika. Odmah po formiranju nove vlade, 21. jula prošle godine, saopšteno je da je u Beogradu uhapšen i Radovan Karadžić. Dan kasnije u Briselu je održan sastanak ministara spoljnih poslova EU, ali tada je izostao šef holandske diplomatije Maksim Ferhagen.

Uprkos tome što je hapšenje Karadžića bila svetska senzacija, holandski ministar za evropska pitanja Frans Timermans, koji je menjao šefa diplomatije toga dana, ostao je uzdržan. On se pozvao na izveštaj Bramerca navodeći da u njemu nije napisano da Srbija u potpunosti sarađuje sa Hagom. Većina ostalih EU ministara, kao i zvaničnici institucija EU, pre svih Oli Ren, evropski komesar za proširenje, snažno su pozdravili događaje u Beogradu i ocenili da su se stekli uslovi za deblokadu sporazuma.

Novi sastanak šefova EU diplomatija održan je 23. septembra na kojem je jedna od tačaka tokom radnog ručka bila deblokada SSP-a sa Srbijom. Ručku je prisustvovao i Bramerc koji je pohvalio napore Beograda i ocenio da je reč o napretku u saradnji, ali nije insistirao na tome da je postignuta puna saradnja. Ferhagen nije popustio insistirajući da Ratko Mladić mora biti uhapšen.

Oli Ren je ponudio Beogradu da jednostrano primenjuje Prelazni sporazum. Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, potpisnik sporazuma, izjavio je po završetku septembarskog zasedanja da je Srbiji učinjena velika nepravda, ali je jednostrana primena Prelaznog sporazuma započeta početkom ove godine. Ren je objasnio da će nam jednostrana primena doneti određene pogodnosti kada SSP konačno stupi na snagu.

Nakon izbijanja globalne finansijske krize čitav proces proširenja EU zapao je u ćorsokak. Srbija je pokušala još jednom početkom ove godine diplomatskom inicijativom da odmrzne sporazum, ali dogovor ponovo nije postignut.

Vladimir Jokanović

-----------------------------------------------------------

Bramerc u Beogradu 11. i 12. maja

Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala, doći će 11. maja u dvodnevnu službenu posetu Beogradu. On će se, kao što je uobičajeno, sastati sa članovima našeg Akcionog tima i sa Vladimirom Vukčevićem, specijalnim tužiocem za ratne zločine. Biće to poslednja poseta Bramerca Beogradu uoči predstavljanja redovnog izveštaja u Savetu bezbednosti UN o saradnji Beograda sa Hagom.

[objavljeno: 29/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.