Izvor: B92, 21.Jan.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goati o borbi protiv korupcije

Beograd -- Predsednik "Transparentnosti" Vladimir Goati izjavio da je ukupna borba protiv korupcije "jaka koliko je jaka najslabija karika u antikorupcijskom lancu".

Goati je na konferenciji za novinare ocenio da je talas informacija o korupciji kod nas sada dostigao zenit, a da su, sa druge strane, mere i akcije protiv korupcije "manje-više ostale na istom nivou". On je dodao da ta "sudski neistražena i samo kao fenomen napomenuta priča o korupciji može da dovede do jedne ravnodušnosti".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Goati je kao primere priča bez epiloga naveo izjave raznih funkcionera povodom autoputa Horgoš-Požega, sporazuma sa "Gaspromom", problema prelaska poslanika iz kluba u klub uz novčanu "motivaciju", kao i o partijskim troškovima tokom izbora.

Prema njegovim rečima, u borbu protiv korupcije treba krenuti sinhronizovanom akcijom, tim pre što je institucionalni okvir u velikoj meri izgrađen.

Goati je, govoreći o aktuelnom pitanju mandata poslanika i blanko ostavci, ocenio da su imperativni mandat i blanko ostavke "antidemokratske institucije", ali i da je "loš zakon ipak zakon".

Odgovarajući na pitanja vezana za ugovor sa "Gaspromom" i koncesijom za autoput Horgoš-Požega, Goati je rekao da jedino može da zameri da javnost nije bila u prilici da bude dovoljno obaveštena o toku svih pregovora i svim elementima tih aranžmana.

Programski direktor "Transparentnosti" Nemanja Nenadić je kazao da su sproveli monitoring rada parlamenta i istakao da je ključno da se promeni odnos između parlamenta i nezavisnih tela, "sve u korist jačanja nadzorne uloge Skupštine i jačanja položaja nezavisnih tela".

Finansijski direktor "Transparentnosti" Danilo Pejović apostrofirao je novi Zakon o javnim nabavkama rekavši da su donesene značajne novine koje jasnije određuju odgovornost onih koji ih sprovode i koji ih proveravaju, povećavaju transparentnost i kontrolu.

Pejović je ukazao da je predviđeno sankcionisanje ponuđača, odnosno da firma koja nije uspela da izvrši svoje obaveze u nekoj od prethodnih javnih nabavki neće moći da konkuriše, kada su pitanju dobra i usluge, tri godine, a kada su u pitanju radovi, pet godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.