Goati: Zakletva vladi iznad stranačkih interesa

Izvor: Blic, 14.Feb.2012, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goati: Zakletva vladi iznad stranačkih interesa

Politički analitičar Vladimir Goati ocenio je danas da nije dobar običaj da politička partija koristi mogućnost da ucenama i pritiscima smenjuje ministre koje je delegirala u vladu.

"Vlada je autonoman organ, a ne produžetetak partije. Nije dobro za duh i timski rad vlade da se ta mogućnost koristi i da se stranke ležerno odnose prema ministrima, jer su oni čim postanu članovi vlade - više od pukih stranačkih kadrova", naveo je Goati u izjavi Tanjugu.

U praktičnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smislu, dodao je, to znači da je pripadnost vladi i zakletva koju je ona podnela prilikom preuzimanja mandata - barem kada su u pitanju dobri običaji - važnija od usko stranačkih razmirica i interesa.

Goati je objasnio da stranke kao organizacije po Ustavu nemaju zvanično pravo da traže smenu nekog svog funkcionera kojeg su delegirali na poziciju u vladi.

Zakonski gledano, ostavka ministra može biti prihvaćena samo ukoliko od samog ministra formalnim putem dođe do predsednika vlade, koji je nakon toga prosleđuje Parlementu na konstatovanje.

U tom smislu, naveo je Goati, ukoliko sam ministar ne pristane da podnese ostavku na insitiranje partije, ona ima mogućnost da ucenama ili pristicima postigne cilj - pritiskom na samog funkcionera ili na vladajuću koaliciju tako što će "pretiti" uskraćuvanjem skupštinske većine.

Upravo to je slučaj sa inicijativom SPO za smenu dvoje funkcionera te stranke, pojasnio je Goati ističući da pritisci i ucene spadaju u deo koji nije regulisan zakonima i nije pravno sankcionisan, ali da ih ipak nije uputno koristiti jer ugoržavaju autonomiju vlade.

"Ne pripada dobrim običajima da partija poteže to svoje pravo i zbog neslaganja ministra kažnjava smenom, jer bi u tom slučaju ona mogla da se tokom mandata razgrađuje koliko god neko poželi", rekao je Goati.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.