Izvor: B92, 27.Nov.2009, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavaš podneo žalbu iz BiH

Zagreb -- Odbegli optuženik za zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. Branimir Glavaš podneo je žalbu na nepravosnažnu presudu kojom je osuđen na 10 godina zatvora.

Glavaš je danas, u telefonskoj izjavi pojedinim hrvatskim medijima, rekao da je uložio žalbu na 82 stranice, iako lično još nije primio presudu, dok su dodatnih 100 stranica žalbe uložila trojica njegovih advokata.

On je naveo da je podneskom tražio da mu se presuda dostavi u Bosnu i Hercegovinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gde se krije od hrvatskog pravosuđa. Glavaš je pre izricanja prvostepene presude na zagrebačkom Županijskom sudu pobegao u BiH, čije državljanstvo ima uz hrvatsko, zbog čega je i odbijen zahtev za njegovo izručenje Hrvatskoj.

Glavaš je kazao da veruje da će sudski postupak nakon odlaska Ive Sanadera s mesta premijera biti pošteniji, kao i da će, kako je kazao, sud biti manje izložen političkom pritisku. Kazao je da nije ratni zločinac i da "nije počionio nijedno delo koje bi ukaljalo čast i dostojanstvo domovinskog rata".

Žalbu na presudu Glavašu podnelo je sredinom novembra i zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo koje, zbog posebno teških okolnosti krivičnog dela, traži veće zatvorske kazne.

Glavaš je u maju ove godine po komandnoj odgovornosti osuđen na 10 godina zatvora, jer je pripadnicima Samostalne uskočke satnije naredio hapšenje, mučenje i ubistvo sedam civila srpske nacionalnosti. Njihova su tela bačena u Dravu, a na ustima im je bio zalepljen selotejp.

Osuđen je i za mučenje i ubistvo Čedomira Vučkovića i zlostavljanje Đorđa Petrovića u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu, na čijem je čelu bio od 1991. Uz njega je osuđeno još pet osoba, koje u pritvoru čekaju izricanja pravosnažne presude.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Glavaš se iz BiH žalio na presudu za ratni zločin

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Nov.2009

Odbegli optuženik za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine Branimir Glavaš podneo je žalbu na nepravosnažnu presudu kojom je osuđen na 10 godina zatvora. On je podneskom tražio da mu se presuda dostavi u Bosnu i Hercegovinu, gde se krije od hrvatskog pravosuđa. Glavaš...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Žalba na tužbu za ratni zločin

Izvor: S media, 27.Nov.2009

Odbegli optuženik za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine Branimir Glavaš podneo žalbu na nepravosnažnu presudu kojom je osudjen na 10 godina zatvora. ..Glavaš je, u telefonskoj izjavi pojedinim hrvatskim medijima, rekao da je uložio žalbu na 82 stranice, iako lično još...

Nastavak na S media...

Glavaš uložio žalbu na presudu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2009

ZAGREB - Ratni zločinac i begunac od hrvatskog sudstva Branimir Glavaš uložio je žalbu na nepravosnažnu presudu kojom je osuđen na deset godina zatvora zbog ubijanja srpskih civila po Osijeku...Glavaš koji je pre izricanja presude pobegao u BiH prethodno stekavši državljanstvo te zemlje uložio...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Glavaš se iz bekstva žalio na presudu

Izvor: Vesti-online.com, 27.Nov.2009

Ratni zločinac i begunac od hrvatskog sudstva Branimir Glavaš, koji se krije u BiH, uložio je žalbu na presudu kojom je osuđen na deset godina zatvora zbog ubijanja srpskih civila u Osijeku 1991. godine...Glavaš koji je pre izricanja presude pobegao u BiH prethodno stekavši državljanstvo te zemlje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.