Glavaš, Stepinac, poništene presude - ne razumem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2016, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Glavaš, Stepinac, poništene presude - ne razumem"

Premijer Aleksandar Vučić danas je ocenio odluku hrvatskog pravosuđa kojom je ukinuta presuda Branimiru Glavašu kao sasvim neshvatljivu, a situaciju našeg naroda u Hrvatskoj kao sve komplikovaniju i težu.

"Situacija je za naš narod u Hrvatskoj, ali i zapadno od Drine sve teža i komplikovanija, ali naš je posao da odluke donosimo odgovorno i racionalno, da ne pokazujemo tu vrstu mržnje, koju na drugom mestu osećamo. Mi moramo da reagujemo odgovorno, ozbiljno i mirno", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poručio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon promocije knjige o Vinstonu Čerčilu koju je napisao šef britanske diplomatije Boris Džonson.

Pokušaćemo da razgovorom i dijalogom rešavamo probleme i stvari koje, moram da priznam, više ne mogu da razumem, dodao je Vučić.

"U skladu s tim, mi ćemo štititi nacionalni ponos i dostojanstvo i do poslednjeg trenutka čuvati stabilnost u regionu, jer to donosi ekonomski rast i bolji život, a ne sukobi", poručio je premijer.

Kako je naveo, mnogo je srpske krvi proliveno i u Drugom svetskom ratu i u ratovima devedesetih, da bismo te činjenice nipodaštavali, da bismo unižavali srpske žrtve, niti da bilo kome to dozvolimo.

S druge strane, dodao je, te žrtve su takve da treba da učinimo sve što možemo da ih ne bude više u budućnosti.

"Naše je da damo sve od sebe, a Glavaš, Stepinac, poništene presude - ne razumem", primetio je.

Vučić je naveo i da bi želeo da Evropsku uniju pita kakvo je to pravosuđe koje ukida presudu Glavašu, i da li takvo pravosuđe žele za Srbiju, ali da se istovremeno plaši da oni sada imaju svoje probleme u Evropi.

Srbija će, s druge strane, kako je naveo, braniti, čuvati i štiti svoju antifašističku prošlost, čuvaće uspomenu na ubijene u Drugom svetskom ratu, ali neće gaziti po tuđim žrtvama.

"To je naša politika, i ma koliko teško bilo plivati u tome jasno vam je da je nemoguće da podilazimo narodu koju bi želeo mnogo oštriju reakciju. Mislim da reagujemo mudro i odgovorno u interesu naroda", zaključio je, uz poruku da odluke moramo donositi trezveno i mirno pre svega zbog Srba u Hrvatskoj.

Dačić: Ukidanje presude politika rehabilitacije zločinaca

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića ocenio je da današnja odluka Vrhovnog suda Hrvatske o ukidanju presude Branimiru Glavašu, koji je bio osuđen zbog ratnog zločina nad srpskim civilima, "pokazuje jasnu politiku Hrvatske, koja rehabilituje ne samo fašističku ustašku NDH, već i zločince iz poslednjeg rata".

"Poruka ovog sramnog akta je da je dozvoljeno i normalno nekažnjeno vršenje zločina nad Srbima, čime je pored stalnog govora mržnje otvoren lov na Srbe. Takva politika Hrvatske je i dovela do povećanog broja incidenata i nasilja nad Srbima iz Hrvatske i građanima Srbije, povodom čega je danas Hrvatskoj uručena protestna nota", naveo je Dačić u saopštenju.

Vulin: Srbija zabrinuta za položaj Srba u Hrvatskoj

Srbija može samo da bude veoma zabrinuta za položaj Srba u Hrvatskoj, jer ako je oslobođen Branimir Glavaš, onda se postavlja pitanje da li će i jedan zločinac nad Srbima biti procesuiran i da li će ikada i jedan zločinac biti kažnjen, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

"Kada su u pitanju Hrvati, sudi se na jedan način, a kada su u pitanju Srbi, na drugi način. Kada za srpske žrtve nema ko da odgovara, kada čitava država okreće glavu od stradanja, pa i svojih državljana, što su Srbi pobijeni, ili proterani iz Hrvatske, svakako bili, onda možemo samo da pitamo Evropu do kada će se ovakvo ponašanje tolerisati", naglasio je ministar.

Vulin je zapitao do kada će se vraćanje ustaštva na velika vrata u zvaničnu politiku i pravosuđe, prihvatati kao nešto sasvim normalno, što ne zaslužuje kaznu i naglasio da Srbija može samo da bude veoma zabrinuta za položaj Srba u Hrvatskoj.

"U Hrvatskoj ne može da prođe nijedan jedini dan, a da se ne desi nešto jako ružno Srbima. Ne može da prođe nijedan jedini dan, a da ne dobijete vest, koja će poniziti srpske žrtve i koja će još jednom dokazati da je politika ustaštva ponovo u zamahu i da se izgleda svaki zločinac nad Srbima i svaka mržnja prema Srbima, jednostavno - ne samo da se ne kažnjava, već se i podstiče", rekao je ministar Tanjugu.

Najviši pravosudni organi Hrvatske oslobodili su Branimira Glavaša i od njega učinili slobodnog čoveka, kaže Vulin i dodaje da je on nedvosmisleno odgovoran za brojne ratne zločine, što je više puta dokazano.

"Onda se postavlja pitanje da li će i jedan zločinac nad Srbima biti procesuiran i da li će ikada i jedan zločinac biti kažnjen", rekao je Vulin.



"Danas nisam imao vremena da mislim ko će biti ministar"

Mandatar Aleksandar Vučić izjavio je danas da zbog nestabilnosti i tenzija u regionu, ali i šire, postoje objektivni razlozi zašto nova vlada još nije formirana i da još nema predlog za nove ministre.

Vučić je novinarima, upitan kada će biti formirana nova vlada, rekao da u danu kad se u Hrvatskoj pojavio kukasti krst i kada je poništena presuda Branimiru Glavašu, nije imao vremena ni da razmišlja o ministrima i formiranju vlade.

Upitan da li će biti iznenađenja u novoj vladi, Vučić je rekao da ne misli da je pitanje da li će biti iznenađenja, već da li vlada može sa uspehom da nastavi put koji je do sada napravila.

"Voleo bih kada bi, uprkos tim različitim subjektivnim poteškoćama koje postoje, pokušali da sagledate dubinu problema koji se pred nas postavljaju posle, recimo, presude Branimiru Glavašu, događaja u Srbu, zabrane odlaska srpskim zvaničnicima u Srebrenicu, sutra je Glina...", rekao je Vučić.

Upitan da li je izabrao ministre za novu vladu, rekao je da rekao da bi predlog u tom slučaju već bio u parlamentu, ali je otkrio da će sa mnogim ministrima nastaviti da radi.

Upitan da li će Ivica Dačić biti u idućoj vladi, Vučić je rekao da je danas bio težak dan i za njega i za Dačića i da danas ne bi govorio o tome.

"Danas nisam imao vremena ni da mislim ko će da bude ministar", rekao je Vučić.

Kazao je i da će neki ministri biti promenjeni, što je, naveo je, normalno, dodajući da i fudbalski klub menja igrače čak i posle osvojenog prvenstva, da bi došla sveža krv.

On je naveo da vlada u tehničkom mandatu radi i donosi odluke koje su neophodne, ali da mora da se vodi računa o tome da se ne naprave greške za budućnost, jer je svaka greška veoma skupa.

"Potrebne su nam ozbiljne i odgovorne odluke, a ne politika - Vučiću fomiraj vladu da mi možemo na more", rekao je Vučić i dodao da one koji tako govore ne zanima i ne razumeju politiku u svetu koja diktira trendove i na našem području.

Oni, rekao je Vučić, imaju svoj domet i ne mogu da preskoče tu lestvicu, a onaj ko odgovorno vodi državu mora da gleda i više i dalje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.