Glasanje  u Skupštini tek 31. avgusta, razlog (ni)je medijski zakon?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2009, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glasanje u Skupštini tek 31. avgusta, razlog (ni)je medijski zakon?

BEOGRAD - Skupština Srbije o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i o još 23 tačke dnevnog reda vanredne sednice glasaće 31. avgusta, izjavila je danas predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović.

Plan: Zakoni pre septembra

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je večeras da su sva zakonska akta koja su bila na dnevnom redu vanrednog zasedanja parlamenta izuzetno značajna i da je plan bio da se donesu do 1. septembra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Dejanovićeva je gostujući na RTS-u kazala da je jako važno za, na primer, zakone iz oblasti obrazovanja, da stupaju na snagu danom donošenja, tako da je bitno da se oni mogu primenjivati već 1. septembra.

Ona je objasnila da je psihološki, a i suštinski, važno da se u avgustu "pa makar to bilo i zadnjeg dana" zakoni usvoje u parlamentu.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa komentarima opozicije da je glasanje "odloženo" jer vlast nema većinu za izglasavanje Predloga zakona o javnom informisanju, ona je kazala da smatra da bi rezultat glasanja "sutra ili 31. avgusta bio ili će biti isti" i dodala da opozicija ima pravo na svoje procene i očekivanja.

"Ono što je izvesno to je da i u parlamentarnoj većini ne mora uvek biti postignut konsenzus i potpuna saglasnost oko svakog pitanja", kazala je predsednica parlamenta.

Ona je u izjavi novinarima u Skupštini Srbije odbacila navode da je glasanje zakazano za mesec dana zbog problema u vladajućoj koaliciji o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju. "Nijedan zakon sa dnevnog reda nije uticao na ovaj termin i najbitniji razlog za to da se glasa 31. avgusta je što sam u kontaktima sa predstavnicima Vlade Srbije dobila potvrdu da će do tada imati predlog za još jednu vanrednu sednicu parlamenta odmah po završetku glasanja", rekla je predsednica republičkog parlamenta.

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozdravilo je odluku da se u Narodnoj skupštini Srbije sutra ne glasa o izmenama Zakona o javnom informisanju.

U saopštenju UNS-a navodi se da je ta odluka u interesu javnosti, iako ne rešava trajno pitanje usvajanja spornih izmena tog zakona.

To udruženje pozvalo je i Vladu Srbije da preispita "na prečac prihvaćena rešenja i da predstojeće vreme iskoristi, kako bi u saradnji sa strukovnim udruženjima, medijskim ekspertima i evropskim institucijama iznašla kvalitetnija rešenja".

Na okruglom stolu održanom ranije danas predstavnici UNS-a ocenili su da bi usvajanje Predloga zakona o izmenama Zakona o javnom informisanju moglo biti opasno oruđe protiv slobode medija i najavili da će ako (sutrašnji) petak bude određen kao dan za glasanje, organizovati protest ispred parlamenta i pozvati poslanike da ne podrže njegovo usvajanje.

NS: Pala Vlada

Nova Srbija (NS) danas je saopštila da za ovu stranku odluka predsednice Narodne Skupštine Srbije, Slavice Đukić Dejanović da se za Predlog Zakona o informisanju i ostale Zakone glasa 31.og jula, znači da je Vlada pala.

U saopštenju NS zahteva da se "smesta prestane sa trgovinom u parlamentu i manipulisanjem građana Srbije i da se, bez odlaganja, raspišu vanredni parlamentarni izbori, kako bi na vlast došli odgovorni ljudi koji znaju kako da zemlju izvedu iz krize".

Za NS, ovaj zahtev za vanrednim izborima, više ne predstavlja političku borbu jedne parlamentarne političke partije, već neophodnost radi opstanka Srbije i srpskog naroda, stoji na kraju saopštenja NS.

Aligrudić: Vladajuća koalicija nema većinu

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Aligrudić izjavio je danas da je glasanje o tačkama dnevnog reda vanrednog zasedanja Skupštine zakazano za 31. avgust, jer vladajuća koalicija nema većinu za usvajanje izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju.

Aligrudić je agenciji Beta rekao da "ovo pokazuje nemoć vladajuće koalicije da održi svoju koherentnost i Vlade Srbije da obavlja svoj posao".

"Argumenti koje je iznela predsednica Skupštine Srbije ne piju vodu. Da je potrebno dan za glasanje spajati sa nekom budućom neizvesnom vanrednom sednicom za koju je ona navodno dobila uveravanja da će biti posle 31. avgusta. Takvu besmislicu skoro nisam čuo", rekao je on.

Prema Aligrudićevim rečima, Zakon o informisanju je "potreba dela vlade da hrani sujetu svojih ministara, a da istovremeno pokuša da ugrabi korist od njega i spreči protok informacija".

"Ja se iskreno nadam da je ovaj njihov debakl jedan od prvih znakova uvoda u vanredne parlamentarne izbore".

Todorović: Pokušaj da se do 31. avgusta kupi većina

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Dragan Todorović rekao je danas da je očigledno da u vladajućoj koaliciji ne postoji većina za izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i da je zato glasanje o tačkama dnevnog reda vanrednog zasedanja parlamenta zakazano za 31. avgust.

"Ovo vreme je u stvari kupovina i pokušaj da se ta većina obezbedi ili unutar vladajuće većine ili od nekih opozicionih stranaka", kazao je Todorović agenciji Beta.

On je rekao i da predsednica Skupštine Srbije koja bi trebalo da štiti integritet parlamenta "ovim pokazuje da je marioneta u rukama izvršne vlasti i Borisa Tadića".

"U Srbiji ne funkcionišu dve grane vlasti - zakonodavna i sudska, i one su pod kontrolom izvršne vlasti. Očigledno je da teror vladajuće većine prelazi sve moguće granice. Najbolji dokaz za to je završetak ove sednice", kazao je Todorović.

Smajlović (UNS): Izmena zakona atomska bomba za medije

Predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović izjavila je danas da su predložene izmene Zakona o informisanju "atomska bomba kojom je vlast krenula na medije".

Smajlović je na tribini u Valjevu kazala kako su se oba strukovna udruženja novinara izjasnila protiv predloga izmena Zakona o informisanju, koji je "pripreman u tajnosti", bez učešća medija i javnosti.

Dodala je da su rešenja novog zakona "skandalozna" jer, kako smatra, ukidaju pretpostavku nevinosti, a visine kazni su drakonske i po kratkom postupku mogu da ugase medije.

Predsednica UNS-a je kazala da je to udruženje predstavilo analizu zakona, koju je uradila jedna advokatska kancelarija iz Vašingtona, koja je vodeći svetski stručnjak za medijsko pravo.

Prema toj analizi, Srbija se po restriktivnosti Zakona o javnom informisanju svrstava u red zemalja poput Kazahstana i Uzbekistana jer "zakon štiti vlast od javnosti, umesto da bude obrnuto".

Potpredsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Jelka Jovanović je ocenila da najveći broj novinara u Srbiji želi da se pridržava kodeksa svoje profesije.

Ona je ocenila da novinarima najveća opasnost preti od pritisaka vlasti, potom od vlasnika medija i tajkuna koji ne žele da pokvare odnose sa vlastima, dok je treća opasnost autocenzura samih novinara ili urednika.

O toj problematici govorili su i generalni sekretari UNS-a i NUNS-a, Nino Brajović i Svetozar Raković, a prisutni novinari su najviše govorili o teškoćama sa kojima se susreću u svom radu i mukama koje je većini lokalnih medija donela dosadašnja privatizacija.

Na današnjoj tribini, koju je uz UNS i NUNS organizovao Okružni sud u Valjevu, sudijama, tužiocima i predstavnicima policije podeljeni su primerci novinarskog kodeksa, koji su zajednički usvojila oba esnafska medijska udruženja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.