Generalštab znao za plan napada

Izvor: B92, 05.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Generalštab znao za plan napada"

'Vlast znala za plan bombardovanja RTS-a'

Beograd -- Šest NVO tvrdi da Ministarstvo odbrane ima transktipte razgovora pilota NATO-a pred bombardovanje RTS-a. Ministarstvo negira.

Šest nevladinih organizacija pozvalo je ministra pravde Dušana Petrovića da omogući objavljivanje transkripta presretnutog razgovora pilota NATO-a sa svojom bazom uoči bombardovanja zgrade Radiotelevizije Srbije 1999. NVO tvrde da Ministarstvo odbrane poseduje te transkripte i da to znači >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je Generalštab Vojske Jugoslavije bio upoznat s planom napada na RTS 1999.

"Ministarstvo odbrane Srbije poseduje transkript razgovora posade NATO-aviona sa svojom bazom, neposredno pred bombardovanje zgrade RTS-a", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Saopštenje su poslali Fond za humanitarno pravo, Komitet pravnika za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava i Žene u crnom.

Ministarstvo odbrane, kako je navedeno, poseduje "i službene beleške ovlašćenih osoba Vojne službe bezbednosti povodom presretnutog razgovora, koje potvrđuju da je Generalštab u Beogradu imao pravovremeno obaveštenje o predstojećem napadu na zgradu RTS-a".

Ta dokumenta se, kako je saopšteno, nalaze u pravnoj upravi i Sekretarijatu Ministarstva odbrane.

"Uprkos pouzdanim informacijama o postojanju tih dokumenata i nastojanjima porodica žrtava i poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića da se ona stave na uvid javnosti, službenici Ministarstva odbrane i dalje negiraju njihovo postojanje", navodi se dalje u saopštenju.

Objavljivanjem transkripta presretnutih razgovora vratilo bi se dostojanstvo žrtvama, dok bi javnost dobila potpune informacije o bombardovanju zgrade RTS-a, dodaje se u saopštenju.

U bombardovanju zgrade RTS-a poginulo je 16 radnika te medijske kuće, a tadašnji generalni direktor Dragoljub Milanović osuđen je na 10 godina zatvora zbog nepoštovanja odluke tadašnjih vlasti o radu u ratnim uslovima.

Ministarstvo odbrane: Nema transkripata

U arhivama nadležnih organa Generalštaba i Vojske Srbije nisu nađeni transkripti razgovora pilota aviona NATO-a uoči bombardovanja zgrade Radiotelevizije Srbije 1999, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Srbije.

U saopštenju se navodi da u arhivama nisu nađena ni bilo koja druga dokumenta u vezi s tim slučajem. Dodaje se da je ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac tražio, po stupanju na dužnost, od svih relevantnih službi da provere istinitost tvrdnji da Ministarstvo poseduje transkript razgovora posade NATO-aviona sa svojom bazom, uoči bombardovanja zgrade RTS-a.

Šutanovac je o tome upoznao i predstavnike nevladine organizacije porodica stradalih i unesrećenih, na sastanku 23. maja, navedeno je u saopštenju i dodaje da je s tim činjenicama upoznat i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, kom je 14. juna ove godine poslat odgovor na dopis od 5. juna 2007.

Ministarstvo pravde nema saznanja o transkriptima

Ministar pravde Dušan Petrović saopštio je danas da nema saznanja o postojanju transkripta presretnutih razgovora.

U pismu grupi šest nevladinih organizacija, dostavljenom agenciji Beta, on je istakao da Ministarstvo pravde ne poseduje dokumentaciju o tim transkriptima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.