General Čiani proglasio sebe za novog šefa države Nigera

Izvor: Vostok.rs, 28.Jul.2023, 23:54

General Čiani proglasio sebe za novog šefa države Nigera

 
General Abdurahman Čiani proglašen je novim šefom države Niger, izjavio je u televizijskom obraćanju u petak pukovnik Amadu Abdraman, portparol pobunjenika koji su preuzeli vlast u zemlji.
Međutim, po njegovim rečima, ustav zemlje ostaje suspendovan. Nekoliko sati ranije, državna televizija Nigera saopštila je da se Čiani proglasio šefom Nacionalnog saveta za zaštitu domovine, najvišeg organa vlasti u zemlji. Uveče 26. jula pobunjenici u Nigeru objavili su smenu predsednika Muhameda Bazuma, zatvaranje državnih granica, uvođenje policijskog časa, suspenziju ustava i zabranu političkih partija. Tokom puča, Čiani je navodno bio na čelu predsedničke straže, čiji su oficiri zarobili bivšeg predsednika Bazuma. Nacionalni savet uključuje niz visokih nigerijskih oficira, uključujući bivšeg načelnika generalštaba Salifa Modija koji je penzionisan ovog aprila.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Afrička unija traži da vojska Nigera vrati ustavnu vlast

Izvor: Vostok.rs, 29.Jul.2023, 22:56

 . Afrička unija zahteva da vojska Nigera vrati ustavnu vlast, prenela je agencija „Frans pres“.. Savet za mir i bezbednost Afričke unije je u saopštenju zahtevao da se vojno osoblje „odmah i bezuslovno vrati u svoje kasarne i povrati ustavnu vlast, u roku od najviše petnaest dana“. Savet...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.