Izvor: B92, 05.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde je budućnost Balkana?

Beograd -- Prošlog vikenda na Ohridu je održana međunarodna konferencija "Transfjuz". Jedna od tema bila je i mesto Balkana u budućnosti Evrope.

Konferencija je okupila veliki broj evropskih i regionalnih stručnjaka za pitanja Balkana, koji su, između ostalog, raspravljali o mogućnostima zemalja u regionu, ali i o krizi u kojoj se trenutno nalazi Evropska unija.

Francusko "ne" na referendumu za evropski Ustav je i dalje izuzetno aktuelno i postoji strah da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to odložiti ulazak balkanskih zemalja u Evropsku uniju. Lord Ruper, član Doma Lordova u Londonu, smatra da je francusko "ne" veliki šok za Evropsku uniju, ali da on ipak nije pesimista. "Važno je to da, kada se Evropski savet sastao sa zvaničnicima zemalja u Briselu pre deset dana, oni su manje više ponovili obavezu zapadnom Balkanu, tako da ne bi trebalo da budemo previše pesimistični, ali mislim da je to nešto o čemu treba da se diskutuje i ukazuje", kazao je Ruper.

Direktor Centra za liberalne strategije iz Sofije i čovek koji je najviše učestvovao u pisanju izveštaja Međunarodne komisije za Balkan, Ivan Krastev, zagovara intenzivnije angažovanje Evropske unije na Balkanu oko pripreme zemalja iz regiona za punopravno članstvo u Uniji.

"Prvo, status kvo je opasan. Ideja da situacija na Balkanu ostane kakva jeste narednih pet godina ili deceniju, je jednostavno luda. Druga važna tačka izveštaja komisije po meni je da nema rešenja za Balkan na regionalnom nivou ako perspektiva Evropske unije nije jasna", smatra Krastev.

Komisija za Balkan u svom izveštaju nudi rešenje za Kosovo. Preporučuje se nezavisnost, ali bez punog suvereniteta, tako da Kosovo u stvari bude pod nekom vrstom evropskog protektorata, objašnjava Jelica Minić, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji: "To je viđenje Evropske unije, ali i važnih aktera u regionu, kako bi izgledalo neko dobro rešenje za Kosovo i za čitav region, i svakako kada se odluke o Kosovu budu donosile, kada se u dijalog uđe, predlog Međunarodne komisije za Balkan, može se on nama sviđati ili ne, ali on neće moći da bude zanemaren. Znači on će sigurno na pregovaračkom stolu biti jedna od opcija."

Učesnici konferencije na Ohridu su, između ostalog, zaključili i da bi jedino jača saradnja između zemalja u regionu mogla da dovede do bolje pozicije za pridruživanje Evropskoj uniji, pogotovo u situaciji kada se i sama Evropska unija nalazi u krizi i kad mora da rešava svoje unutrašnje probleme.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.