Gde je Holbrukov potpis

Izvor: Glas javnosti, 24.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde je Holbrukov potpis

BEOGRAD - Hapšenjem Radovana Karadžića prekršen je sporazum Karadžić - Holbruk, jer je prvi predsednik Republike Srpske živeo u skladu s tim sporazumom, u kom je najbitnija tačka da je Karadžić izuzet iz nadležnosti Haškog tribunala - kaže za Glas Vlado Nadaždin, šef kabineta nekadašnjih ministara Jugoslavije za inostranih poslova SRJ Milana Milutinovića i Vladislava Jovanovića.

Nadaždin već godinama tvrdi da je sporazum Karadžić-Holbruk potpisan 1995. pred Dejtonsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << konferenciju, kao i da je on video taj dokument. Nakon Karadžićevog hapšenja, neki su odmah doveli u sumnju postojanje tog dokumenta. A samo od sebe se nametnulo pitanje: hoće li Karadžić, ukoliko sporazum stvarno postoji i on ima svoj primerak, njime „mahati“ na suđenju u Hagu?

Sporazum je, da podsetimo, sklopljen potpisom Karadžića i tadašnjeg pomoćnika državnog sekretara Amerike za Evropu Ričarda Holbruka. Nadaždinovo svedočenje upućuje na zaključak da je hapšenjem dogovor prekršen, naročito zbog toga što veliki broj stručnjaka tvrdi da je u akciji hapšenja, osim pripadnika domaćih tajnih službi, učestvovao i veći broj stranih agenata, među kojima je bilo i Amerikanaca i Britanaca.

Nadaždin već duže vreme tvrdi da je ugovor sačinjen u četiri primerka i da je jedno vreme bio u Ministarstvu inostranih poslova Jugoslavije, ali da ne zna da li je potpisan na Palama ili u Sarajevu. On je više puta ponovio i da Holbruka treba pitati gde se taj sporazum nalazi.

EVO TI 600.000 DOLARA, OBEZBEĐENJE, SAMO IDI

Karadžić je navodno sporazumom bio obavezan da podnese neopozivu ostavku na sve državne i partijske funkcije, kao i da do nje ni o čemu ne odlučuje, kao ni da utiče na druge da to učine ako je reč o ratnim operacijama u BiH, dislociranju civila, međunarodnim vojnim, privrednim, bezbednosnim ugovorima i regionalnim integracijama. Osim toga, podrazumevalo se da ne daje intervjue, ili bilo kakve izjave lično ili preko posrednika, kao i da ne objavljuje publikacije političke i društvene problematike. Uz to, tvrdi se, sporazumom je predviđeno da ne napušta Srpsku, kao i teritoriju SRJ. S druge strane, vlada SAD se obavezala da neće uticati na rukovodstvo SDS-a u smislu rasformiranja i ukidanja njene autonomije, a u isto vreme da će Karadžiću dati 600.000 dolara. Osim još nekih obaveza koje su pomenute, Amerikanci su Karadžiću na raspolaganje stavili ne manje od šest ljudi koji bi bili njegovo fizičko obezbeđenje, a i morali su da ga obaveštavaju o svakom eventualnom narušavanju njegove bezbednosti. Na kraju se dodaje i da je sporazum trajan.

- Dokument ima nekoliko tačaka. U zaglavlju je predsednik Republike Srpske, kabinet predsednika, u levom uglu je potpis Radovana Karadžića, a u desnom Holbruka. Najvažnija tačka, od njih tri ili četiri, jeste da Haški tribunal nije nadležan za Radovana Karadžića - ponovo naglašava Nadaždin. On je, inače, pre nekoliko meseci morao da da izjavu i Specijalnom tužilaštvu Srbije za ratne zločine, koje je ispitivalo osobe koje imaju saznanja o ugovoru Karadžić-Holbruk.

- Karadžić nije ni prvi ni poslednji koga su Amerikanci pustili niz vodu. Imate takve sporazume i sa nekim latinoameričkim predsednicima koji na kraju nisu ispoštovani. Pa ni Dejtonski sporazum ne predviđa našu međunarodnu obavezu izručivanja Hagu. Ne pominju se ni hapšenja, ni Hag - uopšte. Postoji tačka osam koja samo kaže da se ugovorne strane obavezuju da razmenjuju saznanja o kretanju ratnih zločinaca. Međutim, nestao je original Dejtonskog sporazuma iz saveznog Ministarstva za inostrane poslove - objašnjava za Glas Nadaždin i podseća da je prošle godine bilo reči o tome da se ne traga toliko za Karadžićem, koliko za njegovom arhivom.

Naravno, nije samo otvoreno pitanje hoće li Karadžić moći da sporazum sa Holbrukom iskoristiti za svoju odbranu, nego - i kako bi to Tribunal prihvatio. Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Milan Škulić upozorava:

- Bojim se da sporazum Karadžić - Holbruk više uopšte ne postoji. Možda je nekad postojao, ali čak i ako se to dokaže, pa i da ga Karadžić pokaže na suđenju, takav potez bi se verovatno smatrao opstrukcijom. Jer, ne može nijedan pojedinac, pa ni Holbruk, da potpiše nešto u ime cele zemlje. To je mogao da bude i neki usmeni dogovor, isto kao kada bi predsednik države obećao nekom nešto. Međutim, to ne znači apsolutno ništa - uverava Škulić.

Sličnog mišljenja je i advokat Toma Fila, koji dodaje da je video jednom prilikom jedan papir sporazuma.

- Mislim da sporazum više ne postoji, ali zaista to ne mogu da tvrdim, s obzirom na to da sam video nacrt koji nije bio potpisan. Bez obzira na to da li tog papira ima ili nema, od kada je podignuta optužnica, nemoguće ga je iskoristiti. Tu odluku može da promeni samo Haški tribunal - rekao je Fila.

Da je Amerikancima sve dopušteno i da rade šta im je volja, tvrdi Jovo Đogo, penzionisani pukovnik Vojske Republike Srpske i prvooptuženi u procesu takozvanim jatacima haškog optuženika Ratka Mladića.

- NJih ništa ne može da obaveže, pa ni Radovanov sporazum sa Holbrukom. Mogli su da se dogovore sa Karadžićem, kao što verovatno jesu sa Miloševićem, i da ne ispoštuju ništa što se njima ne sviđa. Milošević nije rekao sve što zna, verovatno očekujući da će biti ispoštovan, a ništa nije dobio. Sličnu takvu situaciju očekujem i u Karadžićevom slučaju - zaključuje Đogo

Pa nisu samo amerikanci takvi. I Milosevic je potpisao sporazum sa Djindjicem, Kostunicom i Milutinovicem da ne pruza otpor u slucaju hapsenja, a da ga za uzvrat oni nece isporuciti Hagu. Samo par sedmica kasnije Djindjic je ucenio Milutinovica da cuti "jer ce inace i on u Hag" (ovaj je ocutao, a veliki demokrata ga je ipak poslao u Hag), a Kostunici je samo saopstio "da se mora". I milosevic je i pored obecanja i potpisa isporucen i ubijen. Americka skola na delu! To isto ceka i Karadzica.

Sve elektronske patriote, nece da se prodaju...Hahah a svi 'sa Zapada' cekaju da vas kupe, eto ne spavaju nocima da znate ja vam kazem.

Do sada smo vasom politikom stigli 'dovde' (citaj ni-do-kud) pa pustite sad malo te sto ih nazivate 'izdajicama' da nas malo 'izdaju' pa da tom narodu bude bolje, da se prekine glupa izolacija te lepe drzave i da se ukljucimo u svetske i evropske tokove...Pa kad se to desi, ako ne valja, i ja cu vam se pridruziti. Ali za sada ste pokazali koliko su vasi patriotski uticaji odvratni po sudbinu Srba pa zato UCUTITE malo da se odmorimo od vas i eventualno krenemo u buducnost!!!!

o kakvoj buducnosti ti bukaznis koja evrooa kakvi bakraci sta ti znas o evropi stce donijeti evropa dali ti to znas i dali to zna narod koji slijepo vjeruje i slusa ka hipnotisan ponavlj EVROPA EVROPA doce i taj dan pa ces vidjet kako je lijepo nekad bilo

Je li u Titogradsku Buducnost? jel o tome rijec?

Sve neki jaki advokati i pravnici koji zele narod napraviti budalama. Kad Holdbruk potpise dokumenat onda je to potpis jedne osobe a ne drzave kako nam to objasnjavaju slavni pravnici, ali kad Djelic potpise sporazum onda je to i potpis drzave. Vidi se ko je za drzavu srbiju a ko protiv nje i ko je prijatelj haga.Sve izdajica do izdajice.

"Ko s djavolom tikve sadi..."

Samo se nadam da će svi ovi agenti iz NVO, političari iz vlade koju je postavila SAD, razni "otpori", B92 i drugi koji imaju svoje ugovore s amerikom... da će svi oni biti izigrani od svojih američkih saveznika i da će im se suditi pred domaćim sudovima za izdaju.

Jer pored ove o "djavolu i tikvama" ima i ova poslovica "Izdajnik nakon izdaje je suvišan" .

Ova je dobra Spiro !

Jedino sto oni nece biti izigrani kada krene revolucija !Njih

ce Soros i ostali SAMO da zaborave, jer boze moj odradili su svoje

za pare a ne za vecitu slavu i dozivotnu penziju na rancu pored Gorbacova u

kanzasu... oni su sitni desetari za saku dolara - znas sve je skupo danas : ))))

MI CEMO da ih gazimo i kidamo na komade jednog po jednog polako i na te nane!

naravno mene niko nepita pa zato ce ipak svi oni sa ostalim NVO -B92 OTPORASIMA

iz ostalih zemalja i sa narandzastim revolucijama zavrsiti svoje kariejere na

SVESKOM SUDU za PRAVDU SVIH NARODA i NACIJA u Beogradu ili na PALAMA!

Tu ce da zavrse svi koji su sa SOROSEM i ostalima sadili tikve i podrivali drzave

podstrekivanje nacionalinh mrznji i ratova u cilju zavadjavanja-pa-vladanja !

OVO STO SADA RADE U HAGU, bice jednog dana ISPRAVLJENO u PALAMA ili Beogradu

Jer Nova raspodela kolonija je pocela od nas i unistila zivote 85 miliona ljudi

pocev od Slovenije do ukrajine preko cele istocne evrope.Preko svih jadnih naroda i nacija

koje su pevale jututunsku juhuhahu i vojale o svom kruhu, dok su Soros i ostali

porobljavali njivo malo materiajle mucenicke imovine za sebe u ime globalizacije = privatizacije narodnog-u vlasnistvo nekolicine mocnih Dahija!

Bogate Dahije su odavno izgubile kontakt sa logim i lekcijama iz istorije!

dolazi ! dolazi buna na dahije ! polako ali sigrno ,ali sve brze i brze !

daj boze da buduce sudije tog novog suda pravde ostanu u zivotu tamo po Dahijskim zatvorima

pogane evrope !!! Nedajte se heroji !

Hej moroni i patrioti (sve moj do mojega), sto neko od vas ne potpise da mi nista nece faliti ako se povucem sa ove liste (i da necu da budem potresen izlivima vase gluposti)?

Nakon toga potpisa, mozda ja odem da vam opljackam stan i silujem zenske clanove porodice. Hoce li me onda vas potpis zastiti od pravde?

Otprilike tako zvuci i sve ovo cemu se fukara Karadzic nada...

daj ne seri!!!!!!!!!!!

Samo da se ovako nastavi. Tadić (Crnogorac) isporučuje Karadžića (Crnogorca) u Hag. Čim im se broj (Crnogoraca) drastično smanji u Srbiji eto nama prosperiteta!

Kolashinac!! Svaka cast.

saznao sam iz pouzdanih izvora da je i Holbruk rodjeni Crnogorac, od plemena Holbrukovića nedaleko od Nikšica, po mentalitetu sličan dvojici pomrnutih. To je razlog zašto se sve vreme dogovarao i potpisivao sporazume sa svojim plemenom; Miloševići, Karadžići, Tadići izmedju ostalih.

Znači Vuk Karadžić Crnogorac .... pošto je Radovan potomak iste loze.....

Jedva cekam da nam dodju ameri sa dolari pa lepo pocnemo da zivimo.Samo da ne bude PROBLEM SA POTPIS.

...proklet bio i izdajica svoje domovine!!!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.