Izvor: B92, 07.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde ima sukoba interesa

Novi Sad, Beograd -- Republički odbor za rešavanje sukoba interesa nije želelo da raspravlja o nedozvoljenoj kumulaciji funkcija članova RIK-a.

Član Odbora Slobodan Beljanski rekao je da je o tome bilo reči na sednicama Odbora, ali da članovi nisu zauzeli konačan stav da li da se raspravlja o kumulaciji funkcija članova Republičke izborne komisije. Odbor je utvrdio da u Srbiji ima oko 13.000 funkcionera.

Prema rečima Beljanskog, on je Odboru predložio da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se konstatuje da je javna funkcija nespojiva sa funkcijom članstva u RIK-u, ali je većina članova taj predlog odbila, što ne znači da na nekom od narednih sastanaka neće biti reči o tome.

"Nismo se upuštali u pojedinačne slučajeve niti je bilo predloga ili prijava protiv pojedinih članova RIK-a, već smo samo načelno o tome razgovarali", rekao je Beljanski.

On je pojasnio da zakon izričito ne zabranjuje članovima RIK-a da obavljaju i neku drugu javnu ili državnu funkciju, zbog čega se i odlučio da inicira raspravu o tome.

A na konferenciji u Beogradu o sukobu interesa predsednik Odbora Milovan Dedijer naveo je da je to telo za skoro dve godine rada utvrdilo da je ukupan broj funkcionera u Srbiji oko 13.000. Izveštaj o imovini nije dostavila trećina funkcionera - oko 4.000, naveo je Dedijer, ali je naglasio da je podatke dostavila većina najviših funkcionera - na republičkom i pokrajinskom nivou.

Odbor je, naveo je Dedijer, pokrenuo 900 postupaka i dao 650 mišljenja o postojanju sukoba.

Profesionalci da rešavaju sukob interesa

Rešavanje sukoba interesa je posao za profesionalce, koji će se time baviti puno radno vreme, ocenjeno je u Beogradu na okruglom stolu o propisima o sprečavanju sukoba interesa.

Aleksandra Drecun iz Međunarodnog antikorupcijskog centra ukazala je da je postojeći republički odbor predano radio, ali da je problem u načinu na koji je to telo definisano zakonom.

Drecunova je ukazala da će Predlog zakona o agenciji za sprečavanje korupcije, koji predviđa profesionalno telo za rešavanje sukoba interesa i nadziranje finansiranje partija, ostati neusvojen u skupštini i da će nova vlada morati da pošalje novi predlog zakona.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić rekao je da je ta organizacija, koja je i organizovala današnji skup, pokušala da utvrdi šta se desilo sa 24 preporuke Odbora - 14 preporuka za razrešenje i 10 preporuka da funkcioneri podnesu ostavku.

Samo u jednom slučaju funkcioner je razrešen, u jednom slučaju Transparentnosti je odgovoreno da funkcioneru "uskoro ističe mandat", u devet slučaja je odgovoreno da nije razrešen niti je podneo ostavku, a u 13 slučajeva nije bilo nikakvog odgovora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.