Izvor: B92, 24.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašparović i Tadić o Kosovu

Bratislava -- Predsednik Slovačke Ivan Gašparović kaže da Slovačka razume nastojanja Srbije da zaštiti svoj suverenitet.

On kaže da podržava inicijativu da se do rešenja za Kosovo dođe isključivo rezolucijom u Savetu bezbednosti UN. "Smatramo da je suverenitet prirodno pravo kojeg niko ne može da se odrekne... Razumemo srpsku stranu kada zauzima takav stav u vezi s Kosovom", rekao je Gašparović posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Bratislavi. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Gašparovič je rekao i da podržava inicijativu Bratislave da se EU i SAD, na predstojećem samitu, obavežu da se rešenje za Kosovo nađe isključivo putem rezolucije u Savetu bezbednosti UN.

"Saglasan sam sa slovačkom inicijativom. Bilo bi nam drago da misija Saveta bezbednosti UN poseti i područja na Kosovu koja najviše govore o stvarnom stanju stvari i da prilikom usvajanja rezolucije članovi SB UN uzmu u obzir i rezultate te misije", dodao je.

Tadić je Gašparoviću preneo zahvalnost zbog "prinicipijelne pozicije Slovačke u odnosu na pitanje Kosova".

Takođe je upozorio da bi nezavisnost Kosova predstavljala opasan presedan i da bi bilo "veoma opasno ako bi se nezavisnost Kosova priznavala unilateralnim aktima pojedinih drzava".

"Kako će se ponašati članice SB ne mogu da predviđam. Ono što činim jeste stalno ubeđivanje da bi nezavisnost bila opasan presedan i da je potrebno izbalansirano i kompromisno rešenje", dodao je on.

Predsednik Srbije ponovio je da je za Srbiju nezavisnost Kosova neprihvatljiva ocenivši da bi "takvo rešenje ugrozilo stabilnost ne samo balkanskog regiona već i drugih kriznih područja".

"Srbija ostaje privržena pregovaračkom procesu i želi da se do rešenja dođe mirnim i diplomatskim putem, a ne upotrebom sile", rekao je Tadić.

Dodao je da on, u okviru diplomatske inicijative, "pokušava da spreči presedan" i "dokazuje da Srbija brani svoje legitimno pravo,

suverenitet i integritet zemlje".

Osim o Kosovu, Gašparović i Tadić razgovarali su i o procesu evropske i evroatlantske integracije Srbije, razvoju bilateralnih odnosa, a posebno potrebi da se intenzivira ekonomska saradnja, kao i o potencijalnim investicijama.

Dvojica predsednika razgovarali su i o položaju nacionalnih manjina i ukazali na potrebu veće podrške matičnih zemalja nacionalnim manjinama.

Predsednik Srbije u Bratislavi je o Kosovu i bilateralnoj saradnji, posebno na ekonomskom planu, razgovarao i sa premijerom Slovačke Robertom Ficom.

Drugog dana posete Slovačkoj, sutra, Tadić će razgovarati sa predsednikom Narodne skupštine Slovacke Pavolom Pašekom i učestvovati na "Biznis forumu" u organizaciji slovačkog ministarstva privrede, a položiće i venac na spomen-ploču Vuku Karadžiću.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.