Gašparović i Tadić o Kosovu

Izvor: Blic, 24.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašparović i Tadić o Kosovu

Predsednik Slovačke Ivan Gašparović izjavio je danas da Slovačka razume nastojanja Srbije da zaštiti svoj suverenitet na Kosovu i da podržava inicijativu da se do rešenja za Kosovo dođe isključivo rezolucijom u Savetu bezbednosti UN.

- Smatramo da je suverenitet prirodno pravo kojeg niko ne može da se odrekne. Razumemo srpsku stranu kada zauzima takav stav u vezi s Kosovom - rekao je Gašparović nakon razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Bratislavi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Gašparović je rekao i da podržava inicijativu Bratislave da se EU i SAD, na predstojećem samitu, obavežu da se rešenje za Kosovo nađe isključivo putem rezolucije u Savetu bezbednosti UN.

- Bilo bi nam drago da misija Saveta bezbednosti UN poseti i područja na Kosovu koja najviše govore o stvarnom stanju stvari i da prilikom usvajanja rezolucije članovi SB UN uzmu u obzir i rezultate te misije - dodao je.

Tadić je Gašparoviću preneo zahvalnost zbog "prinicipijelne pozicije Slovačke u odnosu na pitanje Kosova" i istovremeno upozorio da bi nezavisnost Kosova predstavljala opasan presedan, naročito bi bilo "opasno ako bi se nezavisnost Kosova priznavala unilateralnim aktima pojedinih država".

- Kako će se ponašati članice SB ne mogu da predviđam. Ono što činim jeste stalno ubeđivanje da bi nezavisnost bila opasan presedan i da je potrebno izbalansirano i kompromisno rešenje - rekao je Tadić i još jednom ponovio da je za Srbiju nezavisnost Kosova neprihvatljiva, ocenivši da bi "takvo rešenje ugrozilo stabilnost ne samo balkanskog regiona već i drugih kriznih područja".

- Srbija ostaje privržena pregovaračkom procesu i želi da se do rešenja dođe mirnim i diplomatskim putem, a ne upotrebom sile - poručio je Tadić.

Osim o Kosovu, Gašparović i Tadić razgovarali su i o procesu evropske i evroatlantske integracije Srbije, razvoju bilateralnih odnosa, a posebno potrebi da se intenzivira ekonomska saradnja, kao i o potencijalnim investicijama.

Dvojica predsednika razgovarali su i o položaju nacionalnih manjina i ukazali na potrebu veće podrške matičnih zemalja nacionalnim manjinama.

Predsednik Srbije u Bratislavi je o Kosovu i bilateralnoj saradnji, posebno na ekonomskom planu, razgovarao i sa premijerom Slovačke Robertom Ficom.

Drugog dana posete Slovačkoj, sutra, Tadić će razgovarati sa predsednikom Narodne skupštine Slovacke Pavolom Pašekom i učestvovati na "Biznis forumu" u organizaciji slovačkog ministarstva privrede, a položiće i venac na spomen-ploču Vuku Karadžiću.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.