Izvor: Blic, 02.Apr.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašparovič: Slovačka neće priznati Kosovo

Slovački predsednik Ivan Gašparovič ponovio je danas u Bratislavi tokom susreta sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem da Slovačka neće priznati Kosovo, jer je to učinjeno u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Kako je saopštio njegov kabinet, Gašparovič se interesovao za najnoviji razvoj na Kosovu i posebno za odnose kosovskih Srba i Albanaca, a Jeremić je upozorio da je upravo jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova pogoršalo odnose između ta dva naroda >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na Kosovu.

Jeremić je, takođe, danas govorio o evropskim ambicijama Srbije i obavestio slovačkog predsednika da je Srbiji stalo da za svoje građane obezbedi slobodu putovanja bez viza u zemlje Evropske unije.

"Slovačka od početka čini sve pozitivne korake koji vode ka članstvu Srbije u Evropskoj uniji, a od tog stava nećemo odstupiti ni u budućnosti", podržao je planove Srbije Gašparovič, ali je podsetio da uslovi EU moraju da budu ispunjeni.

Jeremić je Gašparoviču kazao da će Srbija učiniti sve da bude ispunjen uslov potpune saradnje s Haškim tribunalom i da se tom sudu za ratne zločine izruči bivši vojni lider bosanskih Srba Ratko Mladić.

"Mir na zapadnom Balkanu nastupiće tek onda kada sve zemlje budu spremne da vode dijalog", ocenio je slovački predsednik.

"Srbija podržava celovitost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Sa Makedonijom i Crnom Gorom naši odnosi su se iskomplikovali nakon toga što su te dve zemlje priznale Kosovo", rekao je šef srpske diplomatije.

Jeremić danas boravi u jednodnevnoj poseti Bratislavi tokom koje će, osim sa Gašparovičem i svojim domaćinom, šefom slovačke diplomatije Miroslavom Lajčakom, razgovarati i sa slovačkim premijerom Robertom Ficom.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gašparovič: Slovačka neće priznati Kosovo

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Apr.2009

Slovački predsjednik Ivan Gašparovič ponovio je danas u Bratislavi tokom susreta sa šefom srpske diplomacije Vukom Jeremićem da Slovačka neće priznati Kosovo. Kako je saopćio njegov kabinet, Gašparovič se zanimao za najnoviji razvoj na Kosovu i poseb ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.