Gašić: Veliko interesovanje u Abu Dabiju za raketni sistem Alas

Izvor: Blic, 22.Feb.2015, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašić: Veliko interesovanje u Abu Dabiju za raketni sistem "Alas"

"Zadovoljan sam jer je na izložbi vladalo veliko interesovanje za zajednički projekat Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata - "Alas" kaže za "Blic" ministar odbrane Bratislav Gašić koji prisustvuje otvaranju 12. Međunarodne izložbe vojnih tehnologija i inovacija "IDEX 2015" u Abu Dabiju.

On ističe da je i broj bilateralnih sastanaka koje je imao sa ministrima odbrane Italije, Indonezije, Pakistana i Iraka pokazatelj zainteresovanosti stranih kompanija za srpsku namensku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << industriju.

"Veliki broj posetilaca na izložbi je želeo da vidi “Alas” i ono što je dobro jeste da “Alas” za nekoliko meseci ulazi u završnu fazu ispitivanja i završetka, a onda su pred nama novi projekti sa partnerima iz UAE” kaže Gašić za “Blic”.

“Alas” je inače visokosofisticirani raketni sistem, o čijoj proizvodnji su Srbija i UAE potpisale sporazum u martu 2013.

Na njegovoj proizvodnji radi više domaćih firmi, među kojima glavnu ulogu imaju “Krušik”, “Teleoptik” i “Utva”, dok ceo posao ide preko “Jugoimport SDPR-a”.

Državna kompanija Emirata za ravoj naoružanja do sada je uplatila 33 miliona dolara, dok će u narednim godinama uložiti još 220 miliona u razvoj ovog sistema.

"Veliko mi je zadovoljstvo da sam danas na jednom od najprestižnijih Međunarodnih sajmova vojne opreme i naoružanja, gde srpska namenska indusrija ima tako zapaženu ulogu. Očekujemo i večeras sastanak sa domaćinima, jer ono što nas sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima veže jesu zajednički projekti", rekao je Gašić.

Gašić inače boravi u četvorodnevnoj poseti Abu Dabiju na poziv potpredsednika UAE, predsednika vlade UAE, ministra odbrane i vladara Dubaija šeika Muhameda bin Rašida al Maktuma.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.