Izvor: B92, 18.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galup: SRS i dalje najjača

Beograd -- SRS i dalje najjača sa 34, 9 odsto podrške birača, iza nje DS sa 22,9. Vučić ispred Nikolića u popularnosti, pokazuje anketa Galupa.

Međutim, prema Centru za slobodne izbore i demokratiju, radikali i demokrate su izjednačeni, sa po 30 odsto podrške građana. I dok za DSS i SPS nema većih odstupanja, u CESID-ovom istraživanju G17 plus je vanparlamentra stranka, a u Galupovoj anketi prelazi cenuzus, pošto ima 5, 2 odsto. Razlika je nastala iz različitih kategorija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje su dve agencije istraživale.

Naime, CESID je napravio projekciju rezultata prema onima koji će sigurno izaći na izbore i znaju za koga će glasti, a nije uračnato dva miliona i 700.000 glasača koji će izaći na izbore, a nisu opredeljeni.

Galup je svoje projekcije pravio na osnovu celokupnog biračkog tela.

Srbobran Branković iz agencije Galup navodi da rejtinzi stranka zavise od odnosa stranaka s međunarodnom zajednicom. "Ali, i u vreme kad su stvari stajale mnogo bolje, kada su radikali bili slabiji, postojala je razlika među demokratama i radikalima. Oni bi mogli da se izjednače kada bi Srbija postala kandidat za članstvo u Evropskoj uniji ili tako nešto drastično, ali mi smo daleko do toga".

Na talasu uspešne prodaje Mobtela i Nacionalnog investicionog plana, stranke Vlade Srbije na čelu sa DSS-om popravile su svoj rejting.

Andreja Mladenović, portparol DSS-a, ne krije zadvoljstvo: "To je odgovor građana na politiku koju vodi republička Vlada. Naravno, ne sme se stati. Taj trend, koji je za nas povoljan, mora da se nastavi. Nastavljamo sa onim što smo započeli."

Zanimljivo je da je generalni sekretar radikala Aleksandar Vučić popularniji do svog šefa Tomislava Nikolića. Vučić ima podšku 38 odsto ispitanika, a Nikolić 37.

Aleksandar Vučić, međutim, ne veruje da je populaniji do Nikolića: "To je još jedan od trikova - 'Ajde malo da ih svađamo, da unesemo nemir u njih.' Neće nas svađati. Toma Nikolić je moj šef, prijatelji smo 14 godina, džaba pokušaji."

Inače, procenat onih koji neće izaći na izbore se, prema Galupovom istraživanju, povećao. U junu prošle godine na izbore bi izašlo 56 odsto, a sada je to samo 42 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.