Izvor: B92, 17.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galup: DS, DSS, G17 plus = vlada

Beograd -- Istraživanje Medijum galupa potvrđuje rezultate CESID-ovog istraživanja: demokratski blok može da obrazuje vladu.

Prema istraživanju agencije Medijum galup, kada bi se sada održali izbori u Srbiji u parlament bi ušle Srpska radikalna stranka sa 102 mandata, Demokratska stranka sa 67, Demokratska stranka Srbije sa 40, G17 plus s 15 mandata, dok bi SPS dobila 16, a stranke nacionalnih manjina oko deset odsto.

Ovakvi rezultati potvrđuju nedavno istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Centra za slobodne izbore i demokratiju po kojem bi tzv. demokratski blok mogao da formira vladu. Istraživanje koje je sprovedeno u poslednjoj nedelji avgusta ove godne na uzorku do 1.000 ispitanika koji reprezentuju biračko telo Srbije, pokazalo je da bi za SRS glasalo 34,9 odsto ispitanika koji bi izašli na izbore, za DS 22,9 odsto, a za DSS 13,9 odsto.

Ispod cenzusa od pet posto našle bi se Nova Srbija 3,9, SPO 3,5, Liberalno-demokratska partija 2, dok je na poslednjem mestu Pokret snaga Srbije sa 1,4 odsto glasova. Sve ostale partije dobile bi ukupno 6,7 odsto.

Ocena analitičara "Međium galupa" je da je na porast popularnosti stranka vladajuće koalicije uticala uspešna prodaja "Mobtela" i najava velikih investicija, dok je ponovno aktuelizovanje pitanja ispunjavanja obaveze prema Hagu i nagoveštaj nekih vrlo uticajnih međunarodnih činilaca da neće odustati od namere da se kosovsko pitanje reši do kraja godine išlo u prilog SRS.

Ispunjavanje obaveze prema Hagu i rešavanje kosovskog pitanja razlog su, kako ocenjuje ta agencija, visoke apstinencije građana za izbore jer u odnosu na jun prošle godine, kada se 56 odsto ispitanika izjasnilo da bi izašlo na izbore, sada takvih ima samo 42 odsto.

Vučić prestigao Nikolića

Vodeće političke ličnosti u Srbiji, kako je pokazalo istraživanje, jesu predsednik Srbije i DS Boris Tadić i generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić za koje je glasalo 38 odsto ispitanika, čime je za jedan posto pretekao zamenika predsednika SRS Tomislava Nikolića. Premijer Srbije i predsednik DSS-a Vojislav Koštunica dobio je 34 odsto, a ministar u Vladi Srbije i predsednik stranke Nova Srbija Velimir Ilić 30 odsto.

Ministar finansija i predsednik G17 plus Mlađan Dinkić ima 28 podrške, predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković 19, predsednik LDP-a Čedomir Jovanović 15. Na dnu popularnosti su predsednik PSS-a Bogoljub Karić 14, predsednik Glavnog odbora SPS-a Ivica Dačić 14 i predsednik SPO-a Vuk Drašković 14.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.