Izvor: B92, 07.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gagić: Policija nosi breme prošlosti

Beograd -- Gvozden Gagić kaže da u prošlosti policija ima i potencijalno izvršenih krivičnih dela.

Načelnik UBPOK-a MUP-a Srbije za gonjenje ratnih zločinaca Gvozden Gagić rekao je "Večernjim novostima" kako je Radio B92 pogrešno preneo njegovu ocenu da je sam vrh policije, među kojima generali Sreten Lukić i Goran Radosavljević Guri, učestvovao u ratnim zločinima. U intervju nakon seminara Pravosudnog centra o procesuiranju ratnih zločina u Dubrovniku, Gvozden >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gagić kaže da je rad ovog odeljenja policije umnogome otežan, jer su se na čelu službe nalazili njegovi lični saradnici i pretpostavljeni, optuženi ili osumnjičeni za ratne zločine.

"Breme prošlosti policija mora da sa sobom nosi. Naravno, u tom vremenu prošlosti imamo i potencijalno izvršenih raznih krivičnih dela, kako mirnodopskih, tako i ratnih i na nama je da svoju sredinu čuvamo i očuvamo, oslobodimo tih primesa, ali strukturu policije, niti strukturu vojske ne može niko da promeni tako što će dekretom da penzioniše 50%. Ko će raditi? Uslovno kažem 50% ili 30%", kazao je Gagić.

Gagić je dodao da se policija može menjati funkcionalno, ali ne i kadrovski i istakao da je vrlo malo policajaca, posebno uniformisanih, ostalo van učešća u ratnim dejstvima, što ne znači da su oni i ratni zločinci.

Prema tvrdnjama istražnih sudija, za predmete vezane za masovne grobnice Batajnica, Petrovo Selo i Bajina Bašta, tužilaštvu za ratne zločine iz policije nije stigla nijedna krivična prijava za godinu i po dana. Gagić kaže da se na prste mogu izbrojati predmeti po kojima policija nije postupala. "Radi se o slučajevima kad se dokumentacija i podaci ne nalaze u našem posedu, dok neki predstavljaju vrstu tajne" rekao je Gagić: "Što se tiče otkrivanja počinioca, taj deo nije spektakularan. Međutim, nije za očekivati da policija podnosi političke prijave, već se može očekivati da na osnovu izveštaja koje policija podnese, kada imamo i otkrivene izvršioce, ali ne podnosimo prijave, da na osnovu tog izveštaja tužilac počne da stavi zahtev za sprovođenje istrage. Nije klasična problematika, da tužilac postupa samo po policijskoj krivičnoj prijavi. Zahtev za sprovođenje istrage može da stavi i na osnovu izveštaja koji je policija dostavila".

Gagić je naglašava da bi njegova inicijativa o delimičnom ili potpunom oslobađanju od odgovornsti pripadnika policije, vojske i ostalih učesnika u ratnim događanjima pomogla da se neki od perifernih učesnika u ovim krivičnim delima sami prijave. Tako bi se veći broj izvršilaca zločina priveo pravdi, a sa Srbije skinula anatema da je leglo zločinaca, kaže Gagić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.