Gabriel: Nećemo Srbiju prepustiti samoj sebi!

Izvor: Telegraf.rs, 17.Nov.2014, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gabriel: Nećemo Srbiju prepustiti samoj sebi!

Pomenuvši da su nemačka srednja preduzeća glavni investitori u Srbiji, nemački vicekancelar i ministar privrede je objasnio da ona već decenijama predstavljaju okosnicu razvoja Nemačke

Nemački vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabriel izjavio je danas u Beogradu da su nemački privrednici zainteresovani da šire investicije u Srbiji, te da naša zemlja, kao najveća u regionu, ne sme biti prepuštena sama sebi.

Gabriel je, na srpsko-nemačkom Poslovnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << savetu, istakao da je, uprkos kratkom roku u kojem je organizovana poseta Beogradu, veliki broj novih potencijalnih investitora iz Nemačke pokazao veliku zainteresovanost za Srbiju.

Toliko interesovanje, prema njegovim rečima, pokazuje da Srbija ima dobar ekonomski ugled, što, “uprkos teškoćama, ohrabruje”. 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Pomenuvši da su nemačka srednja preduzeća glavni investitori u Srbiji, Gabriel je objasnio da ona već decenijama predstavljaju okosnicu razvoja Nemačke.

- Iskustvo s nemačkim srednjim preduzećima pokazuju da gde ona odu tu i ostanu – rekao je Gabriel, koji je i ministar privrede.

On je ponovio da Berlin podržava Srbiju na njenom evropskom putu i naglasio da je Srbiji i zapadnom Balkanu potrebna Evropska unija, ali da su Srbija i zapadni Balkan jednako potrebni Uniji.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Srbija je posebno značajna, jer je najveća i ne sme da bude prepuštena samoj sebi – rekao je Gabriel.

Prema njegovim rečima, saradnja u regionu je izuzetno značajna. 

Evropska unija, kako je Gabriel rekao, želi trajno da doprinese blagostanju i miru na kontinentu i “da ljudi više nikada ne nalaze smisao u sukobu sa susedima, već u saradnji”. 

On je ocenio i da gde EU nije prisutna nema dovoljno podsticaja za mir i da stoga evropske integracije nemaju alternativu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Odbora nemačke privrede za Istok Ekhard Kordes pohvalio je Vladu Srbije zbog hrabrosti da preduzme nepopularne korake, u vidu smanjenja penzija i plata u javnom sektoru i naglasio da konsolidacija budžeta predstavlja važan signal za investitore.

Kordes je ukazao i na značaj primene zakona i ocenio da je potrebna ogromna snaga da se želje državnog vrha prenesu na niže nivoe koji treba da ih sprovedu u delo.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja Ronald Zeliger rekao je da je Srbija za nemačke investitore treća najatraktivnija zemlja u istočnoj i centralnoj Evropi, posle Poljske i Estonije, članica Evropske unije.

Nemačka preduzeća su, kako je rekao, veoma zadovoljna dobro obrazovanom i motivisanom radnom snagom, ali jedan od najvećih problema s kojima se suočavaju u Srbiji jeste glomazna i nedovoljno efikasna javna uprava.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.