Izvor: B92, 04.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"G8 o Kosovu, ali bez odluke"

Berlin, Bratislava -- Angela Merkel kaže da ne očekuje nikakve odluke u vezi s Kosovom na predstojećem samitu G8.

Kancelarka Nemačke najavila je da bi budućnost Kosova mogla da bude jedna od važnih spoljnopolitičkih tema samita G8, ali da se na samitu G8 ne očekuju nikakve odluke vezane za Kosovo.

"Moramo postići da u diskusiji dođemo do toga da utvrdimo koliko još ima 'prostora za igru'', rekla je Angela Merkel za Špigl, na konstataciju da su ruska i pozicija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SAD o Kosovu nepremostive i pitanje da li ona ima kompromisnu ideju.

''Ja mislim da je potrebna žurba, moramo uskoro odlučiti'', rekla je Angela Merkel i dodala da nisu samo pozicije SAD i Rusije različite, već i pozicije EU i Rusije.

Putin: Kompromis o Kosovu moguć

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je kompromis o statusu Kosova moguće postići uz postepen rad sa srpskom stranom, bez ponižavanja jednog naroda, bez žurbe i uzbuđenja, stoji u stenogramu koji je danas objavljen na internet stranici ruskog predsednika.

"Ne isključujem mogućnost da postepen rad sa srpskom stranom može da dovede i do neke transformacije njihovih pogleda na Kosovo. Ja ne želim da odgovaram za srpsku stranu, ali uporan, taktičan rad, može da dovede do nekih kompromisa", rekao je Putin u intervjuu novinarima zemalja Grupe osam pred predstojeći samit G8 u Nemačkoj.

"Ne razumem zašto je potrebno danas ceo evropski narod 'lomiti preko kolena', ponižavati ga, bacati na kolena, s tim da potom cela zemlja vidi neprijatelje u onima koji su to uradili", rekao je Putin.

Šef ruske države je rekao da pitanja kao što su kosovsko, treba rešavati na osnovu saglasnosti "i, ponavljam, kompromisa".

"Mislim da takve mogućnosti nisu iscrpljene. Slušamo samo jedan odgovor: treba žuriti. Kuda žuriti? Šta se događa da moramo da se uzbuđujemo, izvinjavam se na izrazu, kao muve bez glave?", upitao je Putin.

Predsednik Rusije je rekao da je stav Moskve o budućem statusu Kosova zasnovan na principima međunarodnog prava, "gde je jedan od glavnih princip teritorijalne celovitosti države".

Slovačka za rezoluciju o Kosovu

Premijer Slovačke Robert Fico kaže da će Slovačka glasati za rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu.

"Za to smo da rezolucija bude prihvaćena", rekao je Fico posle razgovora s premijerom Slovenije Janezom Janšom, i tu odluku obrazložio je strahom Slovačke da bi, u slučaju da rezolucija ne prođe, neke zemlje preduzele jednostrane korake u pitanju nezavisnosti Kosova, javlja slovačka agencija SITA.

"To bi vodilo destabilizaciji. U rezoluciji želimo zaštitu interesa Srbije i što veći uticaj međunarodne zajednice na situaciju na Kosovu", kaže Fico.

Da će Slovačka glasati za rezoluciju najavio je juče, nešto manje eksplicitno, i šef diplomatije Slovačke Jan Kubiš. On je, u debati na komercijalnoj TV JOJ, rekao da ne može da zamisli da bi o Kosovu u SB UN Slovačka glasala protiv volje Evropske unije, koja podržava samostalnost Kosova.

SAD očekuju glasanje ove nedelje, ostali ne

SAD su najavile da očekuju da će ove sedmice biti održano glasanje o predlogu rezolucije kojom bi Kosovo dobilo nadgledanu nezavisnost, dok su ostale članice Saveta bezbednoste manje sigurne u to, javlja AP.

Ambasador SAD pri UN Zalmaj Halilzad rekao je novinarima da je sada "lopta u ruskom dvorištu" i da SAD čekaju odgovor Moskve.

"Mi i dalje očekujemo da ćemo ove nedelje glasati, tako da ćemo se sutra konsultovati sa drugim sponzorima" rezolucije, rekao je Halilzad misleći na Veliku Britaniju, Francusku, Italiju, Belgiju i Slovačku.

Predsedavajući Saveta bezbednosti UN, belgijski ambasador Johan Verbeke rekao je danas novinarima da će Savet bezbednosti razmotriti kako se stvari razvijaju u kontekstu samita G8.

"Tada ćemo da vidimo kada ćemo ga (Kosovo) staviti u program, da li će biti potrebne akcije ovde u Njujorku. Trenutno smo u periodu da sačekamo i vidimo, ali će taj period trajati nekoliko dana, a ne nekoliko nedelja", rekao je Verbeke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.