Izvor: B92, 08.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

G17 podržava referendumsku kampanju

Beograd -- Glavni odbor G17 plus odlučio da poslanici te stranke prisustvuju skupštinskim sednicama od nacionalnog interesa.

Glavni odbor G17 Plus odlučio da poslanici te stranke, koji od 1. oktobra ne učestvuju u radu Skupštine Srbije, prisustvuju sednici na kojoj će biti proglašen novi ustav i usvojeni ustavni zakoni. Lider stranke Mlađan Dinkić je rekao da to važi i za današnju sednicu na kojoj će se raspravljati o ukidanju imuniteta uhapšenom zameniku republičkog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tužioca Miloradu Cvijoviću.

Time je GO podržao predlog Mlađana Dinkića da stranka aktivno učestvuje u referendumskoj kampanji za potvrđivanje Predloga ustava Srbije, a odbacio predlog potpredsednice stranke Ivane Dulić-Marković da se bojkotuje referendum.

"Nakon što smo ostavke podneli premijeru, mi smo ih prosledili predsedniku skupštine sa molbom da ih skupština konstatuje odmah posle okončanja referenduma, jer smo premijeru obećali da smo do referenduma zajedno, a onda idemo na izbore", rekao je Dinkić.

G17 plus očekuje parlamentarne izbore očekuje u decembru, ali se protivi menjanju izbornog zakona u izbornoj godini. Ta stranka smatra da cenzus mora ostati pet odsto. Ukoliko demokratski blok ne može da se dogovori oko jednog kandidata za predsenika Srbije, onda je bolje da se ti izbori odlože, predlaže Dinkić.

On je kazao i da je cilj stranke da se sačuva i ojača jedinstvo demokratskog bloka: "Ne možemo sami, niti iko može sam. I svako ko unapred razmišlja o mestu koje će zauzimati u nekoj budućoj vladi pravi račun bez krčmara, jer niko sam u Srbiji ne može da formira vladu. Vlada mora biti vlada demokratskog jedinstva."

"Članovi GO su nakon toga glasali o poverenju Ivane Dulić Marković na njen zahtev i izglasali joj poverenje sa samo tri glasa protiv", rekao je Dinkić. Dulić Marković je rekla da ona neće učestvovati u referendumskoj kampanji, već će se uključiti u predizbornu kampanju svoje stranke u Vojvodini.

Inače, predsednik srpskog parlamenta Predrag Marković je izabran za počasnog predsednika stranke.

Članica Predsedništva G17 plus Suzana Grubješić je pre sednice GO za B92 rekla da različiti stavovi čelnih ljudi G17 po pitanju podrške referendumu i ustavu neće dovesti do podele u stranci. "Mi smo stranka koja ima unutrašnju demokratiju i svaki član GO ima pravo da misli različito i da stav proveri na sednici odbora, da li za njega ima dovoljnu podršku", rekla je ona.

Suzana Grubješić je rekla da je G17 plus ubeđena u to da može sama da pređe izborni cenzus, a Suzana Grubješić razlog za optimizam vidi u dobrim rezutatima stranke na lokalnim izborima.

"Kada je reč o koalicijama, nama su dobro došle sve stranke demokratske orijentacije, razgovori se vode sa svim strankama, ali to nisu konkretni, formalni razgovori, pa za sada ne mogu da kažem da postoje čvrsti dogovori o predizbornim koalicijama. Sačekajmo raspisivanje izbora, pa ćemo videti", kaže ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.