Izvor: B92, 24.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

G17 plus prošao, PSS ispao

Novi Sad -- Nakon ponovljenih izbora na 31 biračkom mestu odnos političkih snaga u novosadskom parlamentu nije bitno izmenjen.

Kako javlja dopisnik B92 iz Novog Sada Dragan Gmizić, sastav Skupštine Novog Sada neće se bitno izmeniti jer su, umesto tri poslanika Pokreta Snaga Srbije, u Skupštinu grada izabrani poslanici G17, dok se broj odborničkih mesta ostalih stranaka nije menjao. To znači da je najjačim političkim akterima u lokalnom parlamentu, Srpskoj radikalnoj stranci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Demokratskoj stranci, za formiranje većine, i dalje neophodna podrška Demokratske stranke Srbije i tu podršku obe strane očekuju.

Funkcioner SRS Igor Mirović najavljuje nastavak pregovora sa DSS i očekuje da će dogovor biti postignut. "U interesu građana Novog Sada je da strategija DS koja se zasniva na konfrontaciji sa gradonačelnicom propadne i očekujem da će ljudi iz DSS te interese prepoznati", rekao je Mirović.

Sa druge strane, Bojan Petrović iz gradskog odbora DS svoja očekivanja da će DS i DSS potpisati koalicioni sporazum, zasniva na iskustvu dosadašnjih pregovora na kojima se, kako kaže, "ledena atmosvera ipak malo otopila". DSS, međutim, ne menja svoj stari kurs. Kako nam je rečeno gradski odbor ove stranke nastaviće pregovore sa obe strane i za očekivati je da definitivnu odluku o koalicionom partneru u gradskoj skupštini donese predsedništvo DSS.

Međutim, predstavnici PSS i Reformista Vojvodine rekli su da će uputiti žalbu, a ukoliko njihove žalbe budu usvojene moguće je da će se u Novom Sadu uslediti ista procedura ponavljanja izbora. Krajnji rok za podnošenje žalbi je ponedeljak uveče, tako da se ponedeljak smatra i za termin kada bi se mogli nastaviti pregovori SRS i DS. Predstavnici GIK nisu želeli to da komentarišu. Kako je rečeno B92, za ponedeljak je zakazana konferencija za štampu na kojoj će biti više reči o najavljenim žalbama i daljoj proceduri.

Prema rezultatima Gradske izborne komisije, SRS će u novom sazivu Skupštine grada imati 34 odbornika, DS 24, Zajedno za Vojvodinu devet, DSS pet, SPS i G17 plus po tri.

Izbori na 31 biračkom mestu u Novom Sadu ponovljeni su nakon što je Opštinski sud usvojio žalbu G17 plus, koja se žalila na način prebrojavanja glasova nakon izbora 19. septembra, a toj stranci su za ulazak u gradski parlament nedostajala četiri glasa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.