Izvor: B92, 04.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

G17 plus izašla s novim navodnim dokazima o malverzacijama

Beograd -- Predsednik izvršnog odbora G 17 Plus Goran Paunović, optužio je preduzeće "Kolubara" čiji je većinski vlasnik potpredsednik Liberala Srbije Miroslav Stefanović, za finansijske malverzacije prilikom kupovine opreme za igradnju vodovoda Makiš - Mladenovac. G 17 plus navodi da je Direkcija za gradsko i građevinsko zemljište Beograd oštećena za oko 1,5 miliona evra. U popodnevnom saopštenju "Kolubara" DOO Mionica navodi da Stefanović nije direktor ovog preduzeća već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tri godine.

Prema rečima čelnika G 17, Gorana Paunovića, firma "Kolubara" pobedila je na na tenderu za nabavku opreme za vodovod, ali je prilikom fakturisanja jedne novčane transakcije prikazala duplo veću vrednost robe. Vodovodne cevi kupljene su preko preduzeća "Vek Konsalting" iz Lihtenštajna, a ne direktno od proizvođača francuskog "Sent Gobena". Paunović je rekao da je naduvana faktura bila predmet razmatranja deviznog inspektorata i da je utvrđeno da je vrednost uvežene robe duplo manja. "Naime, Kolubara' je radi carinjenja dostavila fakture firme Vek Konsalting' na iznos od 281.868 evra, roba je plaćena avansno preko Komercijalne banke' i YU banke'. U propratnim dokumentima za istu robu, ustanovljena je vrednost od 140.940 evra. Znači smao na jednoj transakciji vidimo duplo uvećanu fakturu. Ukoliko pretpostavimo, obzirom da je ovo jedna od 23 transakcije u celom poslu, osnovano sumnjamo da je preduzeće Kolubara' oštetilo Direkciju za gradsko i građevinsko zemljište Beograd, a time i poreske obveznike Beopgrada i Srbije za preko 1,5 miliona evra, naduvavajući fakture preko fantomske firme iz Lihtenštajna", rekao je Paunović.

U dokumentu deviznog inspektorata navodi se da je oprema kupljena preko posrednika jer je cela proizvodnja "Sent Gobena" bila prodata godinu dana unapred. Takođe se navodi da je "Vek konsalting" omogućio da se nabavi i isporuči ta oprema. O svemu su obavešteni neki ljudi iz gradske vlade, rekao je Paunović, ali nije mogao da kaže koji. Inače manjinski vlasnik firme "Kolubara" je i Dušan Mihajlović, navodi G 17.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.