G17 plus: Nema kompromisa

Izvor: B92, 28.Maj.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

G17 plus: Nema kompromisa

Suzana Grubješić (FoNet, arhiv)

Beograd -- Nema kompromisa kada je u pitanju formiranje koalicije na republičkom nivou i na nivou grada Beograda, izjavila je funkcionerka G17 plus Suzana Grubješić.

Ona je za B92 ponovila stav da bi, u slučaju potpisivanja sporazuma u Beogradu između radikala, narodnjaka i socijalista, ta stranka podržavala manjinsku vladu sa socjalistima, ali da u toj vladi ne bi učestvovala.

Funkcionerka G17 plus Suzana Grubješić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže da ta stranka neće praviti kompromis koji bi doveo to toga da se u Beogradu formira koalicija SRS-DSS-SPS, a da na republičkom nivou SPS pravi vladu sa proevropskim snagama. "U ovom slučaju, to bi bio truli kompromis", kazala je ona.

Koalicioni sporazum na nivou Beograda između SRS-a, DSS-a i koalicije okupljene oko SPS-a, znači da G17 plus neće učestvovati u sastavljanju republičke vlade, ali bi mogla manjinski da podrži tu vladu.

Razlike između ova dva vida podrške, kako kaže Grubješićeva, očigledne su.

"Ne odgovarate za odluke koje ta vlada donosi. Jednostavno, nećemo učestvovati u takvoj vladi, podržaćemo one odluke koje su dobre, one za koje smatramo da nisu, nećemo", kazala je ona.

Suzana Grubješić rekla je da taj stav dele i njihovi koalicioni partneri iz Demokratske stranke, koji takođe ne pristaju na predaju Beograda zarad konstituisanja vlade.

Ružić: Vlada nezavisno od želja EU

Bez obzira na to što Evropska unija šalje jasne signale šta bi ona želela, vlada u Srbiji će biti plod demokratskog procesa, izjavio je predsednik Izvršnog odbora SPS-a Branko Ružić.

U intervjuu za Blic on je rekao da su sa koalicijom DSS-NS dogovoreni principi formiranja republičke vlade, dodajući da nemaju ništa protiv predloga da (Vojislav) Koštunica bude novi mandatar, dok oko podele resora nije postignut dogovor.

Na pitanje da li prihvataju uslov da vlast u Beogradu i republici čine paket, Ružić je odgovorio da uzimaju u obzir "činjenicu da je koalicija Za evropsku Srbiju na republičkim izborima uzela kredibilan broj mandata, da je u Vojvodini osvojila apsolutnu vlast, što se odavno nije dogodilo".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.