G17 ne prihvata izmene

Izvor: Blic, 28.Avg.2009, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

G17 ne prihvata izmene

Pregovori o promeni Zakona o javnom informisanju sa Liberalno-demokratskom strankom završeni su što se tiče G17 plus i ništa neće biti promenjeno u vladinom predlogu, rečeno je juče nezvanično „Blicu" u ovoj stranci. U vladajućoj koaliciji su i dalje uvereni da je obezbeđena skupštinska većina za izglasavanje zakona, iako LDP, stranka od čijih glasova ta većina zavisi, i dalje tvrdi da su „pregovori sa DS i G17 plus u toku" i da „oni insistiraju na amandmanima koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su dogovoreni sa OEBS i Nezavisnim udruženjem novinara Srbije".



Sigurni da će zakon biti izglasan: Poslanici ZES i G17

Promene Zakona o javnom informisanju kojima Vlada Srbije u medijsku sferu uvodi cenzuru i mogućnost zatvaranja medija koji im nisu po volji, kako tvrde domaća i strana novinarska udruženja, najverovatnije će, dakle, biti usvojene u Skupštini Srbije uz tesnu većinu i uprkos svemu. Kako upućeni u političke igre tvrde, „glasovima LDP biće omogućeno usvajanje vladinog predloga". U LDP, međutim, tvrde suprotno.

- Suština našeg angažovanja na pokušaju da se promeni vladin predlog jeste da sačuvamo Vladu Srbije od pada i sprečimo da na vlast dođe koalicija naprednjaka i radikala. U međunarodnim organizacijama nas ubeđuju da od toga da li će zakon proći zavisi opstanak Vlade, iako je funkcioner G17 plus nedavno izjavila da ova stranka neće obarati Vladu samo zbog jednog zakona - kaže za „Blic" izvor iz vrha LDP.

Po verziji sagovornika iz ove stranke, koja sa svojih deset glasova u Skupštini treba da „spase" vladajuću koaliciju od „principijelnog stava" SPS-PUPS-JS da su protiv zakona zbog svoje hipoteke iz prošlosti, pregovori o promeni zakona još traju.

- Iz Demokratske stranke smo dobili odgovor da G17 plus nije prihvatio naše amandmane koji se pre svega tiču toga da se briše odredba o zabrani izlaska glasila u slučaju tromesečne blokade računa i zabrani prenošenja osnivačkih prava na glasilima. DS bi prihvatio ovaj prvi zahtev, dok za drugi tvrdi da nije ni sporan i da su voljni da nam to objasne. Mi smo im juče odgovorili da u slučaju neprihvatanja naših zahteva nećemo glasati za zakon, i to je ultimatum. Ne možemo mi da spasavamo davljenika tako što ćemo se sami udaviti - kategoričan je naš sagovornik iz LDP u uveravanju da neće glasati za vladin predlog ako se ne uvaže zahtevi ove stranke.

Apsurdno je da se uopšte ne pregovara o promeni visine zaprećenih kazni zbog kojih je pre svega vladin predlog kritikovan u OEBS gde tvrde da se njima uvodi mogućnost da Vlada zatvara medije, a novinari uvedu autocenzuru, kao i u Asocijaciji medija. Zbog visokih kazni, pre svega, UNS i Međunarodna federacija novinara traže povlačenje zakona iz Skupštine. Takođe je zanemarena i važna kritika OEBS da se hitnom promenom medijskih zakona, koja se događa drugi put ove godine, utiče na loš kvalitet celokupne medijske regulative.

Predsednica UNS Ljiljana Smajlović najavila je da će na dan glasanja, u ponedeljak 31. avgusta ispred Skupštine biti organizovano potpisivanje peticije protiv zakona. Ona je rekla da će, ukoliko zakon bude usvojen, tražiti od predsednika Srbije Borisa Tadića da ne potpiše ukaz o proglašenju zakona.

Cvetković: Zakon će proći

Premijer Mirko Cvetković izrazio je juče uverenje da će predlog Zakona o informisanju dobiti potrebnu većinu u Skupštini Srbije. Cvetković je rekao da ne postoji proceduralna mogućnost da se izmeni predlog Zakona o informisanju, ističući da taj zakon mora da ide na glasanje. On je podsetio da postoji procedura koja se odnosi na sve zakone i koja kaže da po završetku rasprave o određenom zakonu, kada se zakaže glasanje, nikakve izmene tog zakona više nisu moguće.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.