Furdik: Reforme pre statusa kandidata za EU

Izvor: Blic, 28.Jan.2010, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Furdik: Reforme pre statusa kandidata za EU

Ambasador Slovačke u Beogradu Igor Furdik izjavio je da Srbija može da radi na reformskim procesima i pre nego što dobije status kandidata za EU.

"Predali ste zahtev za status kandidata u EU i sada treba da radite na tome. Ne znači da, ako nemate status kandidata, ne možete da imate zakone koji su apsolutno u skladu sa evropskim. Upitnik je poznat, i vi možete već dan po dobijanju da predate odgovore", rekao je Furdik za magazin "Ekonomist".

Furdik je naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da Srbija mora da zatvori neka politička pitanja, kao što je odnos sa Hrvatskom, odnos prema Haškom tribunalu, i pitanje restitucije imovine.

"Ne možete biti država koja ne rešava to pitanje. Borba protiv kriminala takođe mora biti odlučnija. Ne kažem da je to u Evropi idealno, ali ne može u sistemu da funkcioniše više negativnih, nego pozitivnih stvari", naglasio je slovački ambasador.

On je ponovio da Slovačka ne podržava nezavisnost Kosova, ali da takođe ne želi da Kosovo ostane "crna rupa" u Evropi i izrazio uverenje da to ne želi ni Beograd.

"Sigurno je i da Srbija podržava napredak Kosova jer ne bi trebalo da ima razloga da ne želi da i taj deo države napreduje. Na ovaj ili onaj način svi ćemo biti u zajedničkoj Evropi i svima bi nam išlo na štetu ako nešto ne bi funkcionisalo. To je razlog zašto Slovačka podržava razvoj Kosova, jer nema smisla da se od Kosova pravi crna rupa", objasnio je Furdik.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Furdik: Srbija mora da radi

Izvor: B92, 28.Jan.2010

Beograd -- Ambasador Slovačke u Beogradu Igor Furdik izjavio je da Srbija može da radi na reformskim procesima i pre nego što dobije status kandidata za EU... "Predali ste zahtev za status kandidata u EU i sada treba da radite na tome. Ne znači da, ako nemate status kandidata, ne možete da imate...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.