Izvor: B92, 13.Nov.2009, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Furdik:Promena režima je bila uspeh

Beograd -- Ambasador Slovačke u Srbiji Igor Furdik rekao je za B92 da je vreme pokazalo da su promena režima, a potom i mirno razdruživanje sa Češkom bili pravi potezi.

U Slovačkoj je 16. novembra počela "plišana revolucija", koja je završena mirnom smenom komunističkog režima. Dvadeset godina kasnije Slovaci i Česi sećaju se zajedničke borbe za demokratiju. Furdik kaže da vrlo malo građana Slovačke danas misli da promena nije bila dobra.

"Negde oko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 58 odsto ljudi reklo je da je to dobro što je bilo tako, a onih koji se posmatraju na to s apsolutnom skepsom ima vrlo malo, negde oko 10 odsto. Sa našim češkim prijateljima i braćom nikada, tokom istorije, nismo imali nikakve probleme, atmosfera i to što imamo u odnosima je nešto pozitivno i nikada s Češkom nismo imali bolje odnose nego danas", rekao je Furdik.

Furdik naglašava da je Slovačka, odmah po osamostaljenju, za najviši državni prioritet postavila približavanje Evropskoj uniji.

On veruje da je veoma važno da političke stranke u Srbiji, po slovačkom scenariju, o tome postignu konsenzus.

"Mi smo stvarno dobili sve što smo hteli, od prvog januara imamo i evro kao nacionalnu valutu i bez obzira što je svetska ekonomska kriza, to je nama mnogo pomoglo. Mi dobro poznajemo šta je u EU dobro i šta je loše”, kaže Furdik.

Podsetimo, posle pada komunizma u Čehoslovačkoj 1989. godine, dve odvojene države, Češka i Slovačka, nastale su 1993. godine.

Slovačka je postala članica NATO i Evropske unije 2004. godine.

Ambasador Furdik ponovio je za B92 da je Slovačka jedan od najvatrenijih zagovornika deblokade procesa evropskih integracija Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.