Izvor: Blic, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Funkcioner JUL obrazlaže zakon

Poslanici Skupštine Srbije, umesto o predlozima nekoliko zakona, juče su više raspravljali o Zoranu Balinovcu, direktoru Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, koji je obrazlagao Predlog izmena Zakona o vladi. Poslanici LDP bili su najglasniji i zatražili su da Vlada povuče odluku da Balinovac bude izvestilac, a kao argument naveli su da je Balinovac u vreme Slobodana Miloševića bio autor najgorih zakona. S druge strane, lider SPS Ivica Dačić je ironično reagovao ističući da mu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je drago što i predstavnici Vlade SPS-SRS-JUL imaju predstavnika u Koštuničinoj vladi.

Ko je Zoran Balinovac, inače diplomirani pravnik iz Beograda? Krenimo redom: Za Zorana Balinovca, koji je sada kadar DSS navodi se da je pulen nekadašnjeg dekana Pravnog fakulteta Olivera Antića, koga optužuju da je izvršio najveću čistku profesora u istoriji ovog fakulteta. Za Balinovca se navodi da je bio kadar JUL u Ministarstvu pravde na čijem je čelu bio Dragoljub Janković iako je pre toga, po nekim navodima, bio član DSS. Boravak na vlasti u vreme Miloševića nije mu smetao da se već oktobra 2000. vrati u DSS. Po formiranju prethodne Vlade Vojislava Koštunice imenovan je za sekretara Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i automatski, za glavnog zakonopisca.

Ime Zorana Balinovca postaje poznato javnosti kada je po takozvanom Šešeljevom zakonu o medijima otpočelo kažnjavanje medija. Po navodima, Balinovac je kao član tima za izradu Zakona o informisanju bio i deo neformalnog štaba u kome su bili i ostali visoki funkcioneri SPS i SRS, a koji je odlučivao koliko će kom mediju biti naplaćena novčana kazna. Navodi se da je Balinovac imao zaduženje da vrši pritisak na sudije koje nisu htele da sude po Zakonu o informisanju. Dok je radio kao pomoćnik ministra u Ministarstvu pravde učestvovao je u timu za izradu zakona o terorizmu. Po ovom zakonu za političke neistomišljenike trebalo je uvesti čak i doživotnu kaznu zatvora. Tada je „Otpor" proglašen terorističkom organizacijom.

U novije vreme Balinovac je bio akter nekoliko krajnje zanimljivih odluka Republičke izborne komisije. Počev od odluke da se ne oduzme imunitet poslaniku radikala Draganu Todoroviću, koga goni država za trošenje novca iz budžeta. Ponajviše zahvaljujući Balinovcu, građani Srbije ostali su uskraćeni za saznanje ko finansira stranake. Na sednici RIK on je rekao je da „javnost nema interes da zna imena privatnih donatora, već da to jedino interesuje žutu štampu". Balinovac je bio i na čelu komisije za polaganje državnih ispita koja je omogućila većem broju državnih činovnika da ekspresnim polaganjem ispita zadrže poziciju u administraciji.

Poslanici su podsećali na ove grehe Balinovca, a on je rekao da ništa od toga nije tačno i da je reč o „opsednutosti Koštunicom".

Skupština je sinoć prekinula rad ubrzo pošto je počela raspravu o izmenama Zakona o vladi. Predsednik Dulić je rekao da će o nastavku sednice poslanike naknadno obavestiti.

Dulić i Đelić o zakonima

Predsednik Skupštine Oliver Dulić i potpredsednik Vlade Božidar Đelić dogovorili su da parlament do kraja jula donese odluke koje propisuje Ustavni zakon, usvoji budžet i zakon o Skupštini. Dulić je rekao i da je Vlada obećala izdvajanje sredstava iz budžeta za preuređivanje zgrade Doma Narodne skupštine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.