Izvor: B92, 07.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Frid u Prištini

Priština -- Danijel Frid u Prištini ocenio da je predlog Martija Ahtisarija izbalansiran.

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska pitanja Daniel Frid ocenio je danas u Prištini da je predlog izaslanika UN Martija Ahtisarija za status Kosova "izbalansiran" i da SAD podržavaju pregovore.

"Ahtisarijev predlog još nije završen, ali je za sada jasno da je izbalansiran paket. Ne daje sve jednoj strani, već obema daje po nešto", rekao je Frid na konferenciji za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinare.

Američki zvaničnik je, posle sastanka s kosovskim rukovodstvom, rekao da ekstremisti na obe strane nanose štetu i albanskom i srpskom narodu.

Govoreći o mogućnosti da Rusija vetom u Savetu bezbednosti UN blokira novu rezoluciju o Kosovu, on je rekao da su do sada SAD usko sarađivale s Rusijom u Kontakt grupi i da veruje da će se tako i nastaviti. Rusi su, prema njegovim rečima, bili vrlo obazrivi u jeziku koji su koristili.

"Cilj je moje vlade da blisko sarađujemo s Rusijom i u duhu toga mi se nadamo da će stvari zajedno ići napred", rekao je zvaničnik SAD.

Na pitanje da li će biti novih pregovora nakon sastanka na vrhu 10. marta u Beču, Frid je rekao da nema razloga da sumnja u Ahtisarijev stav da će to biti poslednji sastanak pre nego što on dostavi svoj predlog Savetu bezbednosti.

Frid se u Prištini sastao i s premijerom Kosova Agimom Čekuom i predsednikom najveće opozicione stranke, Demokratske partije Kosova, Hašimom Tačijem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.