Izvor: B92, 05.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Frid sa srpskim zvaničnicima

Beograd -- Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Danijel Frid boravi u Beogradu, gde je razgovarao uglavnom o Kosovu.

Predsednik Srbije Boris Tadić i Danijel Frid su se složili da treba nastaviti pregovore o statusu Kosova pod pokroviteljstvom UN, saopštilo je Predsedništvo Srbije. Tadić i Frid su naglasili da je izuzetno važno da bezbednosna situacija na Kosovu ostane stabilna, piše u saopštenju.

Predsednik Srbije je rekao da Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "na konstruktivan način učestvuje" u pregovorima o budućem statusu Kosova i da je pregovarački tim Beograda u rundi pregovora u Beču završenoj u petak, izneo stavove Srbije u formi amandmana na predlog specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija.

Tadić je rekao da je u Beču još jednom rečeno da je bilo kakav oblik nezavisnosti pokrajine neprihvatljiv za Srbiju, ali da je izložen i niz konkretnih predloga o pravima Srba i decentralizaciji vlasti u pokrajini, o zaštiti Srpske pravoslavne crkve i njenih crkava i manastira, o ekonomskim i finansijskim pitanjima.

Vladina Kancelarija za saradnju sa medijima saopštila je da je premijer Vojislav Koštunica u razgovoru sa Fridom ocenio da je pregovarački tim Srbije bio "konstruktivan" u rundi pregovora završenoj u petak, 2. marta.

Premijer je ukazao da je pregovarački tim "u potpunosti" zastupao stavove Skupštine Srbije iz rezolucije kojom je utvrdjeno da se odbacuju svi predlozi iz plana UN kojima se krši suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Koštunica je kazao američkom sagovorniku da rešenje za Kosovo mora da se traži kroz kompromis dve strane koji je moguće postići ako se poštuju međunarodno pravo i Povelja UN: "Svaka država u svetu insistira na nepovredivosti svojih međunarodno priznatih granica".

Uoči posete regionu tokom koje će, pored Beograda i Prištine, obići Skoplje, Frid je izjavio da nijedno rešenje statusa Kosova neće biti idealno i bez rizika, ali je izrazio uverenje da će izaslanik UN Marti Ahtisari pred Savet bezbednosti "sigurno izaći s najboljim mogućim predlogom koji će SAD podržati".

Pomoćnik Kondolize Rajs za Evropu i Evroaziju boravio je u Beogradu i Prištini u septembru prošle godine, kada je rekao da Vašingtona veruje da je Kosovo "jedinstven slučaj" koji neće biti presedan, niti će moći da se primeni bilo gde drugde u svetu.

Frid je tada preneo i da SAD snažno podržavaju Srbiju na putu evropske i evroatlantske budućnosti, ali i da Srbija mora što pre da završi saradnju s Haškim tribunalom.

"Zacelite svoje ožiljke"

Nakon susreta sa srpskim zvaničnicima, pomoćnik američkog državnog sekretara održao je predavanje u Skupštini grada.

Govoreći o partnerstvu Amerike i Srbije u 21. veku, Frid je nabrojao krizne regione u svetu u kojima Evropa i Amerika saradjuju, od rata protiv terorizma u Avganistanu, preko sprečavanja nuklearnih ambicija Irana, do izgradnje poverenja sa Rusijom. On je istakao da je pomoć Srbije potrebna i dobrodošla.

Danijel Frids nije želeo da govori o Kosovu, ali je još jednom podsetio na dobro poznatu obavezu Srbije, a to je puna saradnja sa Haškim sudom i privođenje pravdi najtraženijijh ratnih zločinaca, Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Frid je ponovio stav međunarodne zajednice, da je to jedina prepreka koja stoji na putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU: "Završite ono što ste započeli 2000-te godine. Nemojte propustiti priliku da se pridružite zajednici koja vas poziva. Nemojte vraćati narod Srbije u prošlost. Niko spolja neće vas zaustaviti. Niko spolja neće stajati na vašem putu. Pridružite nam se. Zacelite ožiljke Evrope i zacelite svoje ožiljke".

Drašković i Frid o Kosovu i evropskim integracijama

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković je u razgovoru sa pomoćnikom američkog državnog sekretara Danijelom Fridom insistirao na očuvanju teritorijalne celovitosti Srbije, saopštilo je Ministarstvo.

Frid je rekao da će medjunarodna zajednica, prema predlogu rešenja statusa Kosova specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija, imati "prevashodni zadatak da štiti srpsko stanovništvo, njegove kulturne i verske spomenike" na Kosovu, piše u saopštenju.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju je rekao da Srbija mora da iskoristi evropsku perspektivu koja je pred njom, piše u saopštenju Ministarstva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.