Izvor: B92, 22.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Frid kritikovao Rusiju zbog Kosova

Vašington -- Pomoćnik državnog sekretara SAD Danijel Frid kritikovao Rusiju zbog odbijanja da podrži plan koji omogućava nezavisnost Kosova

Frid je sinoć rekao da je Rusija u poziciji da odigra konstruktivnu ulogu u rešavanju, kako je rekao, "poslednjeg nerešenog problema raspada bivše Jugoslavije". Moskva je odbacila predlog rezolucije Saveta bezbednosti UN koji su podneli SAD i EU, a koja omogućava odvajanje Kosova od Srbije.

"Za sada, Rusija nastavlja da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbacuje svako rešenje koje nije odobrila Srbija", rekao je Frid senatorima SAD u senatskom Komitetu za spoljne odnose.

On je kritikovao navode Rusije da će nezavisnost Kosova biti presedan koji bi omogućio nezavisnost i drugim oblastima u svetu koje nastoje da je dobiju, uključujući dve u Gruziji i jednu u Moldaviji, gde je Rusija iskazala naklonost prema separatistima.

"Smatramo da je takav stav destabilizirajući i bezobziran", rekao je Frid, tvrdeći da je Kosovo jedinstven slučaj zbog istorije nasilja, uključujući etničko čišćenje režima bivšeg predsednika Slobodana Miloševića.

Svađa ruskih i američkih poslanika zbog - Kosova

Prva u istoriji javna zajednička sednica američkih i ruskih poslanika pretvorila se sinoć u Vašingtonu u sukob zbog Kosova, uz razmenu optužbi za klevetu i prepravljanje istorije.

Predsednik Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD Tom Lantos organizovao je zajedničku sednicu američkih poslanika sa deputatima iz Komiteta za spoljne poslove Dume, da bi pripremio teren za sastanak predsednika Džordža Buša i Vladimira Putina.

Ruskinja Natalija Naročnitska iznervirala je svoje američke kolege osporavanjem Lantosove tvrdnje da je na Kosovu tokom devedesetih godina bilo etničkog čišćenja.

"Događalo se da su tela ljudi umrlih u različitim situacijama sakupljana na jedno mesto kako bi delovalo da je bilo masovnih ubistava", rekla je Naročnitska, profesorka istorije.

Demokrata iz Njujorka Eliot Engel rekao je da "niko pri zdravoj pameti ne bi poricao da se na Kosovu dogodilo etničko čišćenje", a za Naročnitsku je rekao: "Ona može biti profesorka istorije, ali nema prava da prepravlja istoriju."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.