Izvor: B92, 03.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Frid: Tadićevo pismo bilo značajno

Brisel -- Danijel Frid kaže da je pismo Tadića Bušu prilično uticalo na odluku SAD i NATO da Srbija bude pozvana u Partnerstvo za mir.

Na sastanku država Jadranske povelje u Briselu, pomoćnik američkog državnog sekretara je novinarima rekao i da je važan bio njegov razgovor uoči skupa u Rigi sa šefom srpske diplomatije Vukom Draškovićem. NATO je odlukom da pozove Srbiju, Crnu Goru i BiH u Partnerstvo za mir učinio "korak nade i poverenja", kaže Danijel Frid. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

SAD i NATO će pomagati zemlje zapadnog Balkana na putu evroatlantskih integracija, rekao je Frid i naglasio da Srbija i BiH moraju još više da učine kako bi dostigle punu saradnju s Haškim tribunalom, uključujući hapšenje optuženih Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Pomoćnik američkog državnog sekretara je ponovio stav Vašingtona da rešenje statusa Kosova ne može biti "presedan", da je to "jedinstven slučaj" i da ne može biti presedan za ostale sporne situacije na Balkanu i drugde.

Frid je istakao podršku SAD izaslaniku UN Martiju Ahtisariju u nastojanju da iznađe rešenje za status Kosova.

Na sastanku Jadranske povelje učestvovali su šefovi diplomatija zemalja članica Jadranske inicijative - Albanije, Hrvatske i Makedonije - Besnik Mustafaj, Kolinda Grabar-Kitanović i Antonio Milošoski.

Na skupu u Briselu bili su i predstavnici zemalja posmatrača, pomoćnik šefa diplomatije Srbije Dejan Šahović, ministri inostranih poslova Crne Gore i BiH, Milan Roćen i Mladen Ivanić.

Dejan Šahović je povoljno ocenio današnji sastanak i dodao da nije bilo govora o ulasku Srbije, Crne Gore i BiH u Jadransku povelju, pored ostalog zbog toga što je, posle poziva za Partnerstvo za mir, prošlo malo vremena da bi se to eventualno razmotrilo i pripremilo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.