Izvor: B92, 27.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Frid: Srbija da ostavi prošlost

Njujork -- Pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid je izjavio da Srbija treba da "ostavi prošlost iza sebe".

"Meni je zaista žao što se Jugoslavija raspala, nje više nema, a Srbija sada treba da pronađe svoj put i ostavi prošlost iza sebe", rekao je pomoćnik Kondolize Rajs zadužen za pitanja Evrope i Evroazije. On je kazao da je sadašnji status kvo na Kosovu nestabilan, kao i da su svi pokušaji da se takav status "zamrzne" - osuđeni na neuspeh.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Nama je neophodno da idemo napred, a Rusija može u tome da igra svoju ulogu", rekao je Frid u izjavi agenciji Itar-Tas u Njujorku.

Navodeći da bi "najpoželjniji izlaz iz postojeće situacije bilo rešenje koje bi usaglasile obe strane - Srbi i kosovski Albanci", američki diplomata je, istovremeno, "kategorički odbacio mogućnost da bi davanje nezavisnosti Kosovu moglo stvoriti neželjen presedan na međunarodnom planu".

"Ako ruska vlada oseća uznemirenost zbog mogućih presedana, mi zajedno treba vrlo jasno da saopštimo da nećemo trpeti neodgovorno ponašenje separatističkih grupa", rekao je Frid, dodajući da u svakoj zemlji postoje separatisti i da "SAD znaju kakve probleme su oni stvorili u Rusiji i na drugim mestima".

Funkcioner Stejt departmenta, ipak, tvrdi da je Kosovo "jedinstven slučaj", a da "SAD uopšte ne priznaju nikakve presedane".

Frid je u Njujorku dao intervju i za slovenačku novinsku agenciju STA u kome je ocenio da "nadzirana nezavisnost Kosova nema alternativu", ali da Srbija ne treba da bira između Evrope i Kosova već samo da odluči da li će prihvatiti "evropsku budućnost".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.