Izvor: B92, 13.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Frejvaldova o Kosovu i EU

Beograd -- Ministar inostranih poslova Švedske Lejla Frejvald razgovarala je sa predstavnicima vlasti Srbije i SCG.

Lejla Frejvald sa predsednikom Vlade Srbije Vojislavom Koštunicom razgovarala je o približavanju Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji, o situaciji na Kosovu i Metohiji i ekonomskoj saradnji dveju zemalja. Kako je saopšteno iz vladine Kancelarije za saradnju s medijima, Koštunica je ukazao na važnost davanja institucionalnih garancija Srbima na Kosovu i Metohiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao preduslova za obezbeđivanje osnovnog ljudskog prava, prava na život i bezbednost, na opstanak i povratak Srba u Pokrajinu.

Lejla Frejvald izrazila je podršku ekonomskim reformama u Srbiji i istakla veliko interesovanje švedskih kompanija za srpsko tržište.Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, ona je u razgovoru s potpredsednikom Vlade Srbije Miroljubom Labusom, rekla da će Švedska podržati čvrsto opredeljenje Vlade da nastavi sa ekonomskim reformama i usaglašavanjem ekonomskog sistema sa standardima EU i pozdravila odluku Evropske komisije da se nastavi izrada Studije izvodljivosti za Srbiju i Crnu Goru.

Labus je Lejli Frejvald preneo da se ove godine očekuje rast društvenog proizvoda od osam odsto. On je, takođe, izrazio očekivanje da će Studija izvodljivosti za SCG biti gotova u prvom kvartalu, a Sporazum o asocijaciji i stabilizaciji sa EU do kraja 2005. godine.

Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović i ministarka spoljnih poslova Švedske zaključili su da pristup dvostrukog koloseka pruža SCG priliku za ubrzanje procesa pridruživanja Evropskoj uniji. "Lejla Frejvald je naglasila da je puna saradnja sa Haškim tribunalom preduslov čijim bi ispunjenjem SCG odgovorila zahtevima sopstvene budućnosti i svojim međunarodnim obavezama na putu punog uključenja u evropske i evroatlantske strukture", piše u saopštenju Marovićevog Kabineta.

Lejla Frejvald završava u sredu dvodnevnu posetu SCG, u okviru koje je ranije razgovarala s ministrom inostranih poslova Vukom Draškovićem i predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.