Freelancing poslovi sve popularniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2017, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Freelancing poslovi sve popularniji

Honorarni poslovi preko interneta, popularno "freelancing poslovi" postaju sve češći način zarađivanja u Srbiji. Poslovne ponude na različitim freelancing sajtovima, omogućuju ljudima da od kuće rade za klijente iz inostranstva.

Za freelancing poslove najčešće apliciraju mladi, uglavnom studenti kojima, zbog fakultetskih obaveza, honorarni posao bez fiksnog radnog vremena odgovara. Student Dušan Piksiades, nastavnik je engleskog jezika koji preko interneta predaje klijentima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz jugoistočne Azije.

"Radno vreme je vrlo fleksibilno. Znači radno vreme može da bude koliko, jednostavno, vi odredite. Ako ste taj dan raspoloženi da radite pet sati, radićete pet sati. Ako ste raspoloženi da radite deset sati, radićete deset sati. Što se tiče fizičkog napora, nije teško, ali ume da bude malo teže psihički kada dođu neki učenici koji malo slabije znaju", rekao je Dušan.

Ugovaranje honorarnog posla preko interneta, sadrži određen rizik i po poslodavce i po freelancere, s obzirom na to da u ovoj poslovnoj sferi uglavnom izostaje lično poznanstvo između klijenata. Jedan od rizika je da se dogovor o plaćanju ne ispoštuje.

"Mi ne možemo, odnosno onaj ko nudi taj posao da se uradi, ne zna, u startu, da li će taj projekat biti urađen kvalitetno, u određenom odnosno zadatom periodu, i ne može da zna i da ima spoznaju koliko je kvalitetan taj koji će učestvovati u tom timu koji bude radio na tom projektu", dodao je on.

Problem kod takvog poslovanja u Srbiji, je taj što ne postoji evidencija o freelancerima, pa samim tim ne mogu ostvariti svoja zakonska prava.

"Država sistemski ne poznaje tu vrstu rada, i vi praktično skoro nikakva prava nemate, kao što imaju na primer firme koje su u DOO statusu i slično. Znači takvi ljudi imaju problem sa socijalnim, imaju problem sa zdravstvenim knjižicama, imaju problem sa dizanjem kredita i tako dalje, znači generalno posmatrano".

Zakonom u Srbiji nije definisana oblast freelancinga, samim tim ne postoje statistički podaci o tome koliko je frilensera u našoj državi. Poznato je to da potražnja za ovom vrstom posla raste, i da je fenomen freelacinga u ekspanziji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.