Izvor: Blic, 26.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fratini: Kosovo nije uslov za približavanje Srbije EU

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i evropski komesar Franko Fratini izjavili su danas u Briselu da će 1. januara 2008. stupiti na snagu sporazum o viznim olakšicama i readmisiji EU-Srbija.

Fratini i Jeremić naglasili su da će istovremeno, odmah početi i politički dijalog o tome šta treba učinti za potpuno ukidanje viza EU za srpske građane. Oni su naveli i da ni pitanje rešavanja statusa Kosova niti proces stabilziacije i pridruživanja i kandidatura Srbije za članstvo u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU ne mogu biti uslovi za uspostavljanje najpre viznih olakšica, a potom i ukidanje viznog režima EU za građane Srbije.

Potpredsednik Evropske komisije zadužen za unutrašnje poslove i pravosuđe, naglasio je da je to pitanje pre svega dobre političke volje i konkretnih uslova, kao što su bolja bezbednost granica, borba protiv organizovanog kriminala i sigurne putne isprave, uključujcuhi i uvođenje tzv. biometrijskih pasoša za srpske građane.

Fratini i Jeremić rekli su takođe da će iduće godine u Beogradu biti otvoren centar za podnošenje molbi za izdavanje viza EU srpskim građanima.

Potpredsednik Evropske komisije je naglasio da je rešenost EU da najpre uvede olakšice, a potom potpuno ukine vize EU za građane Srbije, poltika Brisela da se uspostave neposredne veze naroda Srbije i žitelja clanica EU.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao je da pitanje evropske budućnosti Srbije i budućeg statusa Kosova moraju biti dve odvojene stvari.

"To je naša politika i to i politika EU", izjavio je srpski šef diplomatije i naglasio da Srbija neće nikada odustati od članstva u EU, kao što nikada neće odustati ni od suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Prema tome - i Evropa i Kosovo. I ne može biti nikako drugačije. To nije samo pitanje olakšavanja viznog rezima, već bilo šta što se tiče našeg pristupanja EU ne može biti vezano za budući status Kosova", naveo je Jeremić.

Petering: Reformski sporazum EU neće biti prepreka

Predsednik Evropskog parlamenta Hans-Gert Petering razgovarao je danas sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem i izjavio da Srbija treba da se usredsredi na reforme, razvoj i ispunjavanje uslova za ulazak u redove Evropske unije, jer će 2009. stupiti na snagu novi Sporazum EU koji će ukloniti sve prepreke za proširivanje Unije.

Jeremić i Petering su razmotrili i rešavanje statusa Kosova i razgovarali o unutrašnjoj situaciji i razvoju u u Srbiji.

Predsednik EP naglasio je da će "Sporazum o novom uređenju EU stupiti na snagu 2009, kao i da je predviđeno da se zadrži (sadašnji) sistem glasanja (dvostrukom većinom) do 2014, odnosno 2017. ako neke zemlje to budu tražile".

"To znači da stupanjem na snagu Sporazuma 2009. nestaju sve teoretske prepreke za ulazak novih članica u EU", dodao je Petering i naglasio da "za Srbiju to konkretno znači: razvijajte vašu zemlju i radite na ispunjavanju uslova".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.