Izvor: B92, 26.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fratini: Kosovo i vize nisu u vezi

Brisel, Novi Pazar -- Predstavnik EU Franko Fratini kaže da rešavanje statusa Kosova i ukidanja viznog režima za građane Srbije nisu povezani.

"Bez obzira šta se dešava ili će se dešavati po pitanju Kosova, ono što je vrlo bitno je da se veoma skoro otvori dijalog o viznoj liberalizaciji", rekao je potpredsednik Evropske komisije zadužen za unutrašnje poslove i pravosuđe na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On navodi da bi dijalog trebalo da otpočne u januaru 2008. godine, paralelno sa stupanjem na snagu sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji.

On je istakao da je za viznu liberalizaciju važno da se poboljša zajednička sposobnost za "rad na bezbednosti, uvedu sigurniji dokumenti za srpske građane poput biometričkih pasoša, te ojača kontrola spoljnih granica".

Evropski komesar nije želeo da prejudicira datum kada bi vizni režim mogao da bude u potpunosti ukinut.

"Prerano je govoriti da li bi to moglo da se dogodi 2009. godine - to zavisi od naše zajedničke dobre volje", istakao je Fratini i dodao da ta volja postoji kod obe strane.

Fratini će u septembru potpisati sporazum o viznim olakšicama i readmisiji da bi njegova puna ratifikacija bila moguća do decembra, a stupanje na snagu 1. januara 2008. godine.

Odmah nakon toga, Fratini je najavio da bi u Beogradu mogao da bude otvoren zajednički centar EU za podnošenje zahteva za šengenske vize, koji bi dodatno olakšao viznu proceduru.

Jeremić je istakao da će taj centar - koji bi bio u jednoj od postojećih ambasada - omogućiti da se vize za sve zemlje EU dobiju na jednom mestu.

Cilj Srbije je da dijalog o viznoj liberalizacije počne i okonča se tokom 2008. godine, naglasio je šef srpske diplomatije.

Bar godinu dana do ozbiljnih razgovora

Šef Biroa za međunarodnu saradnju i evropske integracije pri MUP-u Srbije Dražen Maravić ocenio je da će biti potrebno bar godinu dana primene viznih olakšica kako bi se stvorile mogućnosti za ozbiljne razgovore o prelasku Srbije na "belu šengensku listu".

On je na savetovanju o regionalnoj saradnji u oblasti unutrašnjih poslova i pravosuđa u Skupštini Vojvodine, rekao da će tokom prvih godinu dana stručnjaci iz EU kontrolisati stanje u svim bitnim oblastima primene Sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji, koji stupa na snagu 1. januara sledeće godine.

"Do kraja godine planirano je usvajanje još najmanje četiri zakona koji su neophodni za početak tih pregovora, ali će istovremeno biti potrebna i ulaganja od više stotina miliona evra za modernizaciju graničnih prelaza, koji bi bili ukinuti ulaskom u EU", naveo je on.

Očekuje se 100.000 povratnika

Od 100.000 povratnika koji su nelegalno u EU i treba da budu vraćeni, oko 40.000 su iz Sandžaka.

Sekretar Udruženja povratnika "Reintegracija" Fahro Kladničanin izjavio je da je, od oko 100.000 ljudi koji će biti vraćeni u Srbiju početkom 2008, oko 40.000 Bošnjaka.

On je novopazarskom radiju Sto plus rekao da se u Sandžak do marta ove godine iz Nemačke vratilo više od 50.000 ljudi.

Inače, to je dogovoreno sporazumom o readmisiji između EU i Srbije, koja je neophodni deo evroatlantskih integracija i sporazuma o viznim olakšicama za građane Srbije.

Međutim, mnogi povratnici ne mogu da se prilagode životu u Srbiji niti da nađu posao pošto su godinama, pa i decenijama živeli u inostranstvu.

"Država je ovim problemom počela da se bavi tek 2004, a sporazum o readmisiji potpisan je još 2000. godine. Nekih konkretnih pokušaja države da se povratnicima pomogne nije bilo, ali zahvaljujući međunarodnim organizacijama i njihovim projektima poboljšanje se ipak primećuje", rekao je Kladničanin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.