Francuska skupština podržala rezoluciju kojom se Vlada poziva da prizna nezavisnost Nagorno-Karabaha

Izvor: Vostok.rs, 04.Dec.2020, 12:32

Francuska skupština podržala rezoluciju kojom se Vlada poziva da prizna nezavisnost Nagorno-Karabaha

Nacionalna skupština (donji dom parlamenta) Francuske podržala je rezoluciju kojom se vlada zemlje poziva da prizna nezavisnost Nagorno-Karabaha.
Za rezoluciju je glasalo 188 poslanika, tri je bilo protiv, a 16 uzdržano. Poslanici su u rezoluciji potvrdili potrebu za „sprovođenjem mirovnog procesa i priznavanje Nagorno-Karabaha“. Istovremeno se ministar spoljnih poslova zemlje Žan-Iv Le Drijan, govoreći na zasedanju donjeg doma parlamenta, izjasnio protiv priznavanja Nagorno-Karabaha. „Ne delim cilj naveden u nacrtu rezolucije... odnosno poziv za priznavanje Nagorno-Karabaha. Zato što naši jermenski prijatelji ne traže od nas da priznamo nezavisnost Nagorno-Karabaha. Ni oni sami ga nikada nisu priznali, bez obzira koje su granice“, rekao je francuski ministar tokom rasprave. Le Drijan je istakao da se zahtevi koje je uputila Jermenija tiču bezbednosti i stabilnosti u Karabahu nakon sporazuma o prekidu vatre 9. novembra i bezbednog povratka raseljenih lica zbog borbenih dejstava. On je dodao da će priznanje Nagorno-Karabaha dovesti do isključenja Francuske iz Minske grupe OEBS-a i podrazumevati odustajanje od „uloge posrednika i naše želje da doprinesemo uspostavljanju trajnog mira“. Francuski senat je 25. novembra usvojio rezoluciju kojom se poziva na priznanje Nagorno-Karabaha.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.