Francuska odbija da povuče trupe iz Nigera

Izvor: Vostok.rs, 05.Avg.2023, 17:32

Francuska odbija da povuče trupe iz Nigera

Francuska je saopštila da se drži pet sporazuma o vojnoj saradnji sa Nigerom, jer su sporazumi potpisani sa „legitimnim vlastima“ te zapadnoafričke države, uprkos novoosnovanoj hunti u bivšoj koloniji koja poziva na poništenje sporazuma.
„Francuska podseća da je pravni okvir za njenu saradnju sa Nigerom u oblasti odbrane zasnovan na sporazumima koji su sklopljeni sa legitimnim vlastima Nigera“, navodi se u saopštenju francuskog ministarstva spoljnih poslova u petak. „To su jedine koje Francuska i cela međunarodna zajednica priznaje. Izjava je usledila nakon izjave od četvrtka Amadua Abdramana, portparola vođa vojnog udara, da hunta jednostrano prekida vojne sporazume sa svojim bivšim kolonijalnim vladarima. Abdourahamane Čiani, bivši šef predsedničke garde Nigera, proglasio se načelnikom prelazne vlade dva dana nakon što su njegove snage zbacile Bazumovu administraciju. Prekid vojnih sporazuma zahtevao bi od Francuske da ukloni 1.000 do 1.500 vojnika koje je stacionirala u toj afričkoj zemlji. Mali broj vojnika Sjedinjenih Država je takođe raspoređen u Nigeru, teritoriji koja se smatra geopolitički značajnom zbog granica sa sedam zemalja, uključujući Libiju, Čad i Nigeriju. Niger, jedna od najsiromašnijih nacija na svetu, od 2012. godine dobija oko 500 miliona dolara američke vojne pomoći - što je najveća takva cifra od bilo koje zemlje u regionu. Posle državnog udara prošle nedelje, nekoliko zapadnih dobrotvora Nigera obustavilo je pomoć. Strana pomoć čini oko polovinu godišnjeg budžeta Nigera. Holandija je u petak postala poslednja zapadna država koja je odustala od sporazuma sa prethodnom administracijom Nigera, navodeći u saopštenju da ne želi da pruži podršku počiniocima državnog udara. Amsterdam je izjavio da će umesto toga preusmeriti pomoć Nigeru kroz humanitarne operacije koje organizuju Ujedinjene nacije ili druge međunarodne organizacije. U međuvremenu, Pariz je u četvrtak saopštio da osuđuje „najoštrije moguće” suspenziju francuskih novinskih organizacija Frans 24 i RFI od strane Nigera. U saopštenju objavljenom na sajtu njegovog ministarstva spoljnih poslova dodaje se da potez hunte da ograniči francuske medije u zemlji predstavlja „autoritarnu represiju“. Francusko ministarstvo spoljnih poslova dodalo je u subotu da će pružiti podršku zapadnoafričkom bloku, Ekonomskoj zajednici zapadnoafričkih država (EKOVAS), kako bi se osiguralo da vojni udar ne uspe. Ministarka Evrope i spoljnih poslova Ketrin Kolona izjavila je da lideri puča imaju rok do nedelje da vrate vlast, u suprotnom se pretnja vojnom intervencijom EKOVAS-a u Nigeru mora shvatiti „veoma ozbiljno“.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.