Izvor: B92, 18.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska izborna kampanja u Vršcu?

Beograd, Vršac -- Ultradesničar Žan Mari Le Pen stiže u Srbiju, gde će 20. avgusta otvoriti Balkansko prvenstvo u motociklizmu u Vršcu.

Poziv Le Penu je uputio organizator tog takmičenja, motociklista Dragoslav Perišić iz Aranđelovca. On je Le Pena pozvao u privatnu posetu, jer su oni, prema Perišićevim rečima, dobri prijatelji još iz vremena dok je Perišić živeo u Francuskoj. Perišić kaže da nema nikakve veze sa Srpskom radikalnom strankom, ali da će ta stranka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ipak primiti Le Pena 21. avgusta.

Doduše, to će biti bez zamenika predsednika te stranke, Tomislava Nikolića. "Sramota je ne samo za Tomu Nikolića, nego i za Koštunicu i za Velju Ilića i za sve ove što neće da ga prime. Ja ga primam ovde kao mog velikog prijatelja, koji je meni mnogo pomogao u životu, ali on je jedan veliki političar i veliki prijatelj srpskog naroda, siguran sam u to sto posto. Rekao sam mu da u pet minuta može da kaže šta želi i šta hoće, a on je kazao da će ovo biti početak njegove predizborne kampanje za predsednika u Francuskoj sledeće godine".

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš kaže da je iznenađen posetom Le Pena, ali Srbija je zemlja čuda i u njoj je sve moguće, kaže Kostreš: "Žao mi je što gospodin Le Pen dolazi kao predstavnik ekstremne desnice, kao čovek koji nema ozbiljnije saveznike u Evropi. Mnogo više bi me radovalo kada bi došli ljudi koji su prepoznati kao demokrate u Evropi i koji mogu da pomognu poboljšanju imidža i promociji Srbije".

Kostreš se nada da se Le Pen u Vršcu neće baviti politikom, jer nije pozvan kao politička ličnost, već dolazi kao prijatelj jednog motocikliste. "Mislim da u Srbiji ne treba da postoji praksa da može da dođe svako i govori šta želi i kada želi. Iskreno se nadam da neće održati nikakve političke govore i neće slati političke poruke, a ako to ipak učini videćemo šta će reći".

Tako, dok se Srbija žestoko trudi da pokaže da teži da ispuni evropske standarde, čovek koji svojim idejama zastrašuje Evropu, boravi u nezvaničnoj poseti našoj zemlji. Francuski političar stigao je u Beograd danas u podne i verovatno će ostati u Srbiji do 22. avgusta.

Le Pen se, kao lider ultradesničarskog Nacionalnog fronta, kandidovao i 2002. godine za predsednika Francuske. Zahvaljujući maloj izlaznosti u prvom krugu je uspeo da uđe u drugi krug izbora, u kojem je posle velike mobilizacije javnosti ubedljivo izgubio od Žaka Širaka. Le Pen je već boravio u Srbiji 1997. godine na poziv Srpske radikalne stranke, odnosno njenog lidera Vojislava Šešelja.

DS: Počast Le Penu - šamar Srbiji

Demokratska stranka Vršca zatražila je od opštinskih vlasti da spreči politizaciju sporta, uskrati počast Le Penu i da ne dozvole da otvori Balkanski šampionat u motociklizmu.

"Sa nevericom i indignacijom primili smo vest da će jednu sportsku manifestaciju međunarodnog značaja u našem gradu otvoriti i pozdraviti Žan Mari le Pen, vođa francuskih ultradesničara, političar koji se najčešće proziva kada se upozorava na povampirenje fašizma u Evropi", navodi DS. "Ne dozvoljavamo da se bilo ko poigrava sa našim obrazom i ugledom", kaže DS u saopštenju.

Le Pen je još 2003. godine izbačen iz Evropskog parlamenta, a čak šest puta do sada je zbog rasizma i antisemitizma bio osuđivan. Zato ne možemo dozvoliti da ono što Le Penu nije dozvoljeno u Evropi, bude dozvoljeno u našoj zemlji i našoj opštini, navodi lokalni DS. DS, u pismu predsedniku opštine Vršac, traži da on iskoristi svoj autoritet i da kao jedan od sponzora ove manifestacije, pozove organizatora da svoje lične afinitete podredi interesima zemlje i univerzalnim vrednostima. "Nemojte dozovoliti da se naše gostoprimstvo i naklonost prema sportu zloupotrebljava. Nemate na to pravo, ni zbog nas Vršćana ni zbog naše zemlje koja je zbog 'lepenovskih' ideja isuviše pretrpela. Pridružite nam se u osudi, ne ukažite ni trunku počasti čoveku koji bruka slobodarsku Francusku i skrnavi evropsku ideju i duh", ističe DS Vršca u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.