Izvor: B92, 04.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fotoreporteru oduzeta propusnica

Beograd -- Fotoreporteru "Glasa javnosti" Marku Rupeni oduzeta je službena propusnica i zabranjen mu je ulazak u Skupštinu Srbije.

Redakcija lista dodaje da najoštrije protestuje tim povodom, a predsednik Parlamenta Predrag Marković je potvrdio oduzimanje propusnice uz obrazloženje da je taj fotoreporter prekršio unutrašnje odredbe kućnog reda. Redakcija lista navodi da je odluka o oduzimanju propusnice usledila zbog serije tekstova tog lista koji kritikuju predložen Zakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o Skupštini Srbije, koji je u međuvremenu povučen iz procedure.

List je ranije saopštio da je poslanik Demokratske stranke Srbije Dragan Šormaz dobacivao Rupenu zbog načina na koji je obučen i ranca koji nosi.

Informativna služba Skupštine Srbije saopštila je da je fotoreporteru Glasa Javnosti, Marku Rupenu, uskraćena godišnja akreditacija za izveštavanje iz parlamenta jer je svojim ponašanjem i dobacivanjem prisutnim poslanicima remetio tok sednice. "Izražavamo veliko žaljenje što se desio ovaj nemio događaj, koji šteti ugledu ostalih 920 stalno akreditovanih skupštinskih izveštača, koji krajnje profesionalno obavljaju svoj posao", navodi se u tom saopštenju.

Predsednik skupštine Predrag Marković kaže da nikome nije zabranjen ulaz u skupštinu, već da je fotoreporteru Glasa javnosti oduzeta propusnica jer nije poštovao "kućni red", odnosno ometao je tok sednice republičkog parlamenta: "Meni je žao, jer je to atipičan primer. Svi ostali novinari i reporteri, kamermani vrlo dobro vode računa o kućnom redu i mislim da je najnormalnije da ne možete tokom sednice da dobacujete poslanicima i da ih provocirate. Da vam kažem nešto - kad se vozite vozilom GSP-a, onda vam piše da je zabranjen razgovor sa vozačem. Kad uđete u fabriku onda postoji kućni red i piše da je zabranjeno prilaziti mašini, opasna je, a kamoli kad se ljudi bave zakonom, da ometate njihov rad."

Sa druge strane, redakcija Glasa navodi da tvrdnje o dobacivanju za vreme sednice nisu tačne. Glavni i odgovorni urednik tog lista, Maja Vojinović, kaže da je fotoreporter samo radio svoj posao, a da je saopštenje skupštine jedno veliko ništa jer ne navodi ni šta je rekao, ni kome je rekao, niti način na koji je ometao poslanike: "Mislim da je to pomalo sramna situacija i za poslanike i za skupštinu. Razumem da je neko od poslanika bio iritiran što ih neko stalno slika i što ih hvatamo u pozama da čačkaju nos, čitaju novine, spavaju, dovikuju se itd. Nismo, doduše, imali pevanje, ali i toga je bilo svojevremeno. Ovaj parlament je vrlo malo odmakao od onog nekadašnjeg od kojeg nas je dugo bilo sramota. Bojim se da ponovo dolazimo u tu fazu."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.