Fotelje važnije od programa

Izvor: Politika, 23.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fotelje važnije od programa

Najizglednija vlada DS, DSS, G17 plus, ali loše rešenje za Kosovo može da gurne Srbiju u vladu SRS i DSS

Pobednik tek završenih parlamentarnih izbora Srpska radikalna stranka uprkos ubedljivoj izbornoj pobedi koju im je donela bezmalo trećina izašlih birača u Srbiji, vrlo verovatno, ni ovaj put neće formirati vladu Srbije. Od varijante po kojoj bi radikali među parlamentarnim strankama našli onu sa kojom bi mogli da prave vladu, prema ocenama većine domaćih analitičara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jedino je manje verovatna ona po kojoj će Srbija za koji mesec izaći na nove izbore. Međutim, oni oprezniji ne potcenjuju ni ovu mogućnost s obzirom na to da Srbiji, prema svim prognozama, predstoji par meseci teških pregovora u demokratskom bloku koji će, ako uspeju da namire sve stranačke ambicije i sujete, formirati sledeću Vladu Srbije.

Reklo bi se da je samo nekoliko sati po objavljivanju prvih izbornih rezultata u javnosti postignut konsenzus o tome da će novu vladu najverovatnije formirati Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije i G17 plus, odnosno druga, treća i četvrta stranka po broju osvojenih glasova. Moguća koalicija SRS i DSS, koja takođe obezbeđuje većinu u Skupštini, ili moguće manjinske vlade (DS, G17 plus, LDP i manjine ili DSS, G17 plus, SPS i manjine), ili varijanta po kojoj posle neuspelih pokušaja da se napravi vlada slede novi izbori, malo kome se sada čine verovatnijim od dogovora tri partije rangirane odmah ispod radikala.

Prepreka za dogovor ove tri stranke, smatra analitičar Zoran Stojiljković, ima dosta, ali će pod pritiskom međunarodne zajednice one morati da ih prevaziđu za kratko vreme.

– Sumnjam da ćemo dočekati april bez nove vlade, jer će pritisak spolja biti jak da se to što pre završi, pre svega zbog odluke o Kosovu – smatra Stojiljković i dodaje:

– Najverovatnije je da će vladu praviti DS, DSS i G17 plus i da će, iako im nisu neophodne za većinu u Skupštini, i strankama manjina ponuditi mesta u toj vladi. Iako će u početku izgledati da niko ne odstupa od svojih zahteva, mislim da će vremenom krenuti da popuštaju i odstupaju. Nezahvalno je prognozirati ko bi šta mogao da dobije i kome će pripasti premijersko mesto, jer se tu ne radi, kako oni to govore, o programskom usaglašavanju, već pre svega o personalnoj kombinatorici. Ali, pretpostavljam da bi DSS ukoliko dobije premijersko mesto morao da se odrekne nekih ministarskih pozicija i pruži podršku predsedničkom kandidatu DS na sledećim izborima ili da se odrekne premijerskog mesta u zamenu za podršku demokratskog bloka na sledećim predsedničkim izborima.

Da će podela fotelja, pre svega premijerske i predsedničke, biti ključ predstojećih pregovora o formiranju nove vlade, smatra i Milan Nikolić, direktor Centra za proučavanje alternativa.

– Najverovatnije je da će novu vladu činiti DS, DSS i G17 plus, ali ne bih rekao da je i nemoguća koalicija SRS i DSS, iako je malo verovatna. Šanse da ove dve partije formiraju vladu povećava eventualno nepovoljno rešenje za Kosovo. Od svih kombinacija najlošija za sve je izlazak na nove izbore, jer bi se to dogodilo posle odluke o Kosovu, što bi radikalima dalo dodatni vetar u leđa, pogotovo ako rešenje bude izrazito loše za Srbiju – kaže Nikolić.

Međutim, čak i ako najverovatnija od najverovatnijih koalicija uspe i ako DS, DSS i G17 plus postignu dogovor oko podele mesta u vladi, smatra Danica Popović, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, to još ne znači da je Srbija izbegla najgori scenario. Jer, bez obzira kako ove stranke budu podelile mandate, ističe Danica Popović, postoje tri recepta za katastrofu koje treba izbeći i pet zadataka koje treba ispuniti.

– Ko god da bude na vlasti vodiće Srbiju unazad ako bude insistirao na tri stvari: realizaciji Nacionalnog investicionog plana, podeli besplatnih akcija i raspodeli subvencija za poljoprivredu i zaštitu domaćih proizvoda. Nova vlada, da bi izbegla katastrofu, pored toga mora da ispuni i pet zadataka. Prvi je reforma pravosuđa, jer u njemu ništa nije urađeno i to ministarstvo treba postaviti na noge. Drugo su evropske integracije, a u skladu sa tim verovatno bi trebalo formirati ministarstvo koje bi se time bavilo, da se zna ko je za to zadužen, potom privatizacija javnih preduzeća, reforma rashodne strane budžeta, odnosno reforma penzionog i zdravstvenog sistema i uvođenje ministarstva za strane investicije. Bez svega ovoga nema nikakvog napretka – naglašava Danica Popović i pesimistično dodaje: "A najveći broj koalicionih varijanti, bojim se, upravo garantuje recept za katastrofu".

Dragana Matović
Marko Petrović

-----------------------------------------------------------

Ocena posmatrača OEBS-a

Izbori bez značajnijih nepravilnosti

Izbori u Srbiji bili su slobodni i pravedni i omogućili su građanima da se slobodno odluče za jednu od političkih opcija, zaključak je posmatračke misije Odeljenja OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Predsedavajući Parlamentarne skupštine OEBS-a Joran Lenmarker rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da je "impresioniran" profesionalnošću kojom su izbori organizovani i sprovedeni. On je dodao da posmatrači nisu zabeležili značajnije nepravilnosti.

Šef dugoročne posmatračke misije Odeljenja za demokratske institucije i ljudska prava Gert Arens je rekao da će posmatrači te organizacije ostati u Srbiji još oko mesec dana da bi nadgledali okončanje izbornog procesa i proglašenje rezultata.

Lenmarker je rekao da nije bilo većih nepravilnosti, a da je uočeno da su neka biračka mesta bila smeštena u manje prostorije i da je dolazilo do gužve, a primećen je i čovek koji je sugerisao supruzi kako da glasa. "Na jednom biračkom mestu su mi ponudili da probam kobasicu. Ne znam koliko je to u skladu sa pravilima, ali je kobasica bila dobra", rekao je Lenmarker. (Beta)

-----------------------------------------------------------

Nikolić (SRS): Mogući novi izbori do kraja godine

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić ocenio je juče da između Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije postoji previše sukoba da bi zajednička vlada duže opstala i misli da će novih izbora biti do kraja godine. "Moraćemo da sačekamo da vidimo da li je moguće da Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije formiraju vladu sa trećim partnerom, i da li bi takva vlada mogla da funkcioniše. Mislim da ćemo imati nove izbore do kraja godine", rekao je Nikolić u intervjuu agenciji Rojters.

On je ponovio da ne očekuje da će predsednik Srbije Boris Tadić njegovoj stranci, koja je pojedinačno osvojila najviše glasova, dati mandat za formiranje nove vlade. "Tadić je još preksinoć rekao da neće poštovati demokratske principe i da neće dati mandat SRS", rekao je Nikolić.

Zamenik predsednika SRS osudio je način na koji su zapadne sile pozivale Srbiju da ne glasa za njegovu partiju i ocenio da će stranke takozvanog demokratskog bloka nastaviti da tretiraju radikale kao antidemokratsku stranku. (Tanjug)

-----------------------------------------------------------

G17 plus čeka poziv za razgovore o vladi

Član Predsedništva G17 plus Suzana Grubješić izjavila je da ta stranka još nije počela razgovore o formiranju nove vlade Srbije, ali da ih očekuje odmah, kako je to najavio predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić. "Razgovori o formiranju vlade nisu počeli. Još se sumiraju izborni rezultati koji pristižu sa terena", rekla je Suzana Grubješić. Ona je ocenila da je za Srbiju najbolja vlada demokratskog jedinstva koja će sprovoditi usaglašen program, ali je istakla da sve zavisi od DS i DSS. Dodala je da će G17 plus biti veoma konstruktivan u razgovorima o formiranju nove vlade. (Beta)

-----------------------------------------------------------

Ljajić: Najbolja kombinacija DS, DSS, G17 plus i SVM

NOVI PAZAR – Lider Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić ocenio je juče na konferenciji za novinare u Novom Pazaru da bi "najbolja kombinacija" za novu vladu bila – DS, DSS, G17 plus i Savez vojvođanskih Mađara, jer bi tako formirana vlada bila "garancija političke stabilnosti zemlje". Prema dogovoru sa DS-om, SDP će, pored tri poslanika u parlamentu, dobiti jedno ministarsko mesto, četiri mesta pomoćnika ministra i dva ambasadorska mesta u arapskim zemljama, objasnio je Ljajić. On je napomenuo da će i dalje obavljati posao vezan za saradnju s Haškim tribunalom, ali da tek treba da se vidi u kom obliku će biti organizovan.

Lider SDP-a rekao je da je već razgovarao s liderom DS Borisom Tadićem, ali nije želeo da iznese detalje tog razgovora. "SDP će činiti sve da se u Sandžaku stišaju strasti i mržnja i da se stvori više razumevanja između Srba i Bošnjaka, ali i između Bošnjaka", rekao je Ljajić. Prema Ljajićevim rečima, SDP želi i suštinsku promenu odnosa Beograda prema Sandžaku koji ne bi trebalo da dolazi do izražaja samo u vreme izbora.

Komentarišući rezultat koji je postigla konkurentska SDA, Ljajić je rekao da je osvajanjem dva poslanička mesta Ugljaninova stranka pokazala svoju "pravu snagu i da je to praktično početak njenog političkog kraja". (Tanjug)

[objavljeno: 23.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.